Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

Τι επιδιώκουν μετά τη ρήξη Γεννηματά και Θεοδωράκης - Απεμπλοκή από το ΚΙΝΑΛ ζήτησε ο επικεφαλής του Ποταμιού


Εισηγείται συνέδριο το φθινόπωρο - Στις 18:00 η κρίσιμη ψηφοφορία
Τι επιδιώκουν μετά τη ρήξη Γεννηματά και Θεοδωράκης - Απεμπλοκή από το ΚΙΝΑΛ ζήτησε ο επικεφαλής του Ποταμιού
Ο Σταύρος Θεοδωράκης άσκησε κριτική τόσο στην απόφαση της Φώφης Γεννηματά να ζητήσει εκλογές εδώ και τώρα όσο και στη θέση της για το Μακεδονικό
Κοινή χρήση2
εκτύπωση  


Αρχισε το μεσημέρι της Κυριακής η κρίσιμη συνεδρίαση της Μεγάλης Συνέλευσης των Αντιπροσώπων (ΜΕΣΥΑ) του Ποταμιού, στο Μέγαρο Μουσικής όπου αναμένεται να αποφασιστεί επισήμως η αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής. Η συνεδρίαση είναι κλειστή και άρχισε με ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, εισηγήθηκε στα στελέχη του Ποταμιού την αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ανέφερε ότι ο αρχικός του στόχος που ήταν να διευρυνθούν οι δυνάμεις στο Κίνημα Αλλαγής δεν επετεύχθη και ως εκ τούτου θεωρεί ότι η ενδεδειγμένη λύση αυτήν τη στιγμή είναι να χωρίσουν οι δρόμοι με το Κίνημα Αλλαγής.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, εξήγγειλε συνέδριο του κόμματος από τον Σεπτέμβριο για να αποφασισθεί η περαιτέρω αυτόνομη πορεία του, ενώ διέψευσε σενάρια ότι έχει προχωρήσει σε συμφωνία συνεργασίας είτε με τη ΝΔ, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ακολουθούν οι ομιλίες βουλευτών, ευρωβουλευτών και στελεχών, ενώ το απόγευμα θα γίνει ψηφοφορία για τη λήψη των αποφάσεων. Μετά τη λήξη των διαδικασιών θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις από τον κ. Θεοδωράκη. Στελέχη, όμως του Ποταμιού, όπως η Αθηνά Δρέττα, ο Παναγιώτης Καρκατσούλης και ο Παναγιώτης Βλάχος έχουν δηλώσει ότι θα παραμείνουν στο Κίνημα Αλλαγής.



Συντηρητική στροφή επικαλείται ο επικεφαλής του Ποταμιού, αναγκαίο κακό το διαζύγιο υποστηρίζουν στη Χαριλάου Τρικούπη

Τις επόμενες κινήσεις τους μετά την αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής, η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως σήμερα, σχεδιάζουν η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Το εγχείρημα της συνύπαρξης όλων των δυνάμεων του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς σε έναν νέο φορέα δεν πρόλαβε καν να μετρηθεί στις κάλπες. Η δυναμική που του έδωσαν οι 212.000 πολίτες που συμμετείχαν στη διαδικασία εκλογής αρχηγού αλλά και ο πρώτες διψήφιες δημοσκοπικές επιδόσεις σκόνταψαν, όπως λέγεται, «σε λάθος επιλογές, στις εκπτώσεις ως προς το ενιαίο του νέου κόμματος, στην εμμονή της διατήρησης των παλαιών ισορροπιών σε έναν νέο φορέα και στις προσωπικές στρατηγικές» που εκδηλώθηκαν τελικά και ως «ασυμφωνία χαρακτήρων».
 
Ο Σταύρος Θεοδωράκης θα προσέλθει στη σημερινή πανελλαδική συγκέντρωση των στελεχών του Ποταμιού έχοντας ως όπλο του τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Εκεί είχε εστιαστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, η έντονη αντιπαράθεση που είχε με τη Φώφη Γεννηματά στην τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου. Ο κ. Θεοδωράκης άσκησε κριτική στην απόφαση Γεννηματά να ζητήσει εκλογές εδώ και τώρα αλλά και στη θέση της για το Μακεδονικό παρατηρώντας ότι είναι επιλογές που θα οδηγήσουν σε δημοσκοπική υποχώρηση το Κίνημα Αλλαγής, καθώς του στερούν ένα κρίσιμο ακροατήριο πολιτών που τοποθετούνται στον χώρο του Κέντρου. Ο επικεφαλής του Ποταμιού αισθάνεται δικαιωμένος, αφού θεωρεί πως διαψεύστηκαν οι προσδοκίες Γεννηματά ότι οι πρωτοβουλίες της θα προσδώσουν δημοσκοπική ώθηση στο Κίνημα Αλλαγής.

Ο κ. Θεοδωράκης στην αρχική του τοποθέτηση θα επιχειρήσει, όπως λέγεται, σε χαμηλούς τόνους να αποτιμήσει την παρουσία του Ποταμιού στο Κίνημα Αλλαγής. Θα εστιάσει ιδιαίτερα στην «ξαφνική, συντηρητική στροφή της προέδρου» αλλά «και στον αντιδημοκρατικό τρόπο λήψης αποφάσεων» που υιοθέτησε. Στην αρχική του εισήγηση θα αποφύγει να τοποθετηθεί υπέρ της αποχώρησης αλλά θα την περιγράψει ως μονόδρομο προκειμένου να αποφύγει το Ποτάμι τον «αργό πολιτικό του θάνατο» και να μη διακινδυνεύσει, στην παρούσα φάση, τη συνοχή του. Ο κ. Θεοδωράκης δεν κρύβει ότι η παραμονή του Ποταμιού στο Κίνημα Αλλαγής εγκυμονεί τον κίνδυνο αποχώρησης βουλευτών και κατά συνέπεια το ενδεχόμενο το Ποτάμι να μην υπάρχει στη Βουλή ως συντεταγμένη κοινοβουλευτική ομάδα. Το αποτέλεσμα της απογευματινής ψηφοφορίας αναμένεται ότι θα επισφραγίσει την αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής, αν και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα την ακολουθήσουν όλα τα στελέχη, καθώς υπάρχει και η τάση που θέλει να δοθεί στο Κίνημα Αλλαγής «μια δεύτερη ευκαιρία». Ηδη στελέχη όπως ο Παναγιώτης Καρκατσούλης και ο Παναγιώτης Βλάχος έχουν δηλώσει ότι θα παραμείνουν στο Κίνημα Αλλαγής.




Το συνέδριο, ο Μακρόν και το «θέμα ηγεσίας»


Το ερώτημα είναι η πορεία που θα ακολουθηθεί από τη Δευτέρα. Δεν είναι λίγα εκείνα τα στελέχη που εκτιμούν ότι η απόφαση αποχώρησης από το Κίνημα Αλλαγής ισοδυναμεί με πτώση χωρίς αλεξίπτωτο. Στη Σεβαστουπόλεως δεν τρέφουν αυταπάτες. Εχουν διαπιστώσει ότι στις δημοσκοπήσεις ένα ποσοστό 30%-40% των ψηφοφόρων που επέλεξαν το Ποτάμι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 έχουν μετακινηθεί στους αναποφάσιστους. Εκτιμούν επίσης ότι η «δεξιά» στροφή του κ. Μητσοτάκη και η «συντηρητική στροφή» Γεννηματά έχουν αφήσει κενό στον χώρο του Κέντρου, σε ένα ακροατήριο που δεν θέλει να μετακινηθεί προς τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν γοητεύεται από το στίγμα του Κινήματος Αλλαγής. Μπορεί να αποτελέσει αυτό το μικρό ποσοστό τη βάση για την αυτόνομη επιβίωση του Ποταμιού; «Δύσκολο» ομολογούν στη Σεβαστουπόλεως.

Σε κάθε περίπτωση, θα επιχειρηθεί το επόμενο διάστημα η δημιουργία ενός «Ποταμιού plus», ενός χώρου που θα εκφράσει τις δυνάμεις του εκσυγχρονιστικού μεταρρυθμιστικού Κέντρου. Επί της ουσίας το Ποτάμι θα επιχειρήσει να εμφανιστεί στην Ελλάδα ως εκπρόσωπος του πολιτικού ρεύματος που εκφράζει στην Ευρώπη ο Μακρόν. Στο πρόσφατο ταξίδι του στις Βρυξέλλες ο Σταύρος Θεοδωράκης, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε επαφές με στελέχη του περιβάλλοντος του γάλλου προέδρου κατά τις οποίες συζητήθηκε η εμφάνιση αυτού του μετώπου κομμάτων σε όλη την Ευρώπη στις ευρωεκλογές. Αυτός είναι, όπως όλα δείχνουν, και ο πρώτος στόχος του κ. Θεοδωράκη: η μέσω των ευρωεκλογών επιβίωση του Ποταμιού. Το τοπίο στις εθνικές εκλογές είναι διαφορετικό και αν αυτές πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο είναι πιθανό το Ποτάμι να δυσκολευθεί ακόμα και να καταρτίσει αξιόμαχα ψηφοδέλτια σε όλη τη χώρα.

Για το φθινόπωρο έχει προγραμματιστεί και το συνέδριο του κόμματος. Θα σηματοδοτήσει, όπως λέγεται, την προσπάθεια για ένα νέο ξεκίνημα. Προς αυτή την κατεύθυνση ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει αποφασίσει να θέσει θέμα ηγεσίας στο Ποτάμι και να τεθεί στην κρίση των μελών του κόμματος η πορεία του στην ηγεσία. Ο κ. Θεοδωράκης δεν σκοπεύει να αποσυρθεί, θέλει την επαναβεβαίωση της πρωτοκαθεδρίας του από τη βάση. 



«Ολοι μαζί πλην Σταύρου»



Στο επιτελείο της Φώφης Γεννηματά θεωρούν την αποχώρηση του Ποταμιού «αναγκαίο κακό».
«Αναγκαίο» γιατί εκεί που έφτασαν τα πράγματα δεν υπήρχε άλλη λύση. Ο κ. Θεοδωράκης μπορεί να επικαλείται τις δημοσκοπήσεις για να ισχυριστεί ότι δικαιώνεται στην κριτική που έχει ασκήσει, αλλά υπάρχει και άλλη ανάγνωση για τη δημοσκοπική υποχώρηση. Οτι δεν οφείλεται στις πολιτικές επιλογές που έγιναν, αλλά στο «θολό» στίγμα που παρουσίασε το Κίνημα Αλλαγής λόγω της στάσης του κ. Θεοδωράκη. Στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν προσχηματικούς τους ισχυρισμούς της Σεβαστουπόλεως για «συντηρητική στροφή» και εκτιμούν ότι ο κ. Θεοδωράκης είχε αποφασίσει την αποχώρησή του από το Κίνημα Αλλαγής και απλώς έψαχνε αφορμή. «Ο Σταύρος δεν μπορεί να είναι στρατιώτης αλλά μόνο στρατηγός» τονίζουν, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπόρεσε να αποδεχθεί ότι βγήκε τέταρτος στις εσωκομματικές εκλογές». Επισημαίνουν ακόμα ότι και τα υπόλοιπα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου διαφώνησαν με την επιλογή της απόρριψης της συμφωνίας, «αλλά κανένα δεν θέλησε να δώσει την εντύπωση ότι είναι πρόθυμο να δώσει σανίδα σωτηρίας στον Τσίπρα. Και ο Θεοχαρόπουλος», λένε, έχει «ταχθεί υπέρ της συμφωνίας, ξεκαθάρισε όμως ότι θα την ψηφίσει μόνο υπό την προϋπόθεση ότι ο Αλ. Τσίπρας θα οδηγήσει αμέσως τη χώρα σε εκλογές».
«Κακό» διότι έστω και σε επίπεδο συμβολισμού, καθώς η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι το Ποτάμι δεν διαθέτει δυνάμεις, αποδυναμώνεται η ευρύτητα του εγχειρήματος. Αυτό είναι και το πρώτο μέλημα των επιτελών της Φώφης Γεννηματά. Να περάσουν το μήνυμα ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν αποδυναμώνεται από την αποχώρηση του Ποταμιού και ότι συνεχίζει κανονικά την πορεία του. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται μέσα στην εβδομάδα να συνεδριάσουν το Πολιτικό Συμβούλιο, η Εκτελεστική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή. Στόχος, να δοθεί η εικόνα ότι «προχωρούμε μπροστά, όλοι μαζί, χωρίς τον Σταύρο». Μάλιστα, οι επιτελείς της Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν ότι στις συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής θα λάβουν μέρος και στελέχη του Ποταμιού, γεγονός που θα τους δώσει το δικαίωμα της υποσημείωσης ότι «δεν ακολουθούν όλα τα στελέχη την απόφαση του Σταύρου».

Η Φώφη Γεννηματά εμφανίζεται πεπεισμένη για την ορθότητα των επιλογών της και θεωρεί ότι μετά την αποχώρηση του Ποταμιού το Κίνημα Αλλαγής οφείλει να εντείνει τον βηματισμό του αλλά και την προετοιμασία του για το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες τον Οκτώβριο. Θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες της «που έχουν ως στόχο την ανάδειξη του Κινήματος Αλλαγής σε παράγοντα πολιτικής σταθερότητας και προοδευτικής διακυβέρνησης», παρουσιάζοντας το πλαίσιο των θέσεων που θα αποτελέσουν και την ατζέντα με την οποία θα προσέλθει στις πιθανές μετεκλογικές συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην περίπτωση μη αυτοδυναμίας του νέου κόμματος.
Επόμενος σταθμός η εκδήλωση για την Αυτοδιοίκηση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την Τετάρτη, όπου, αφού παρουσιάσει τη στρατηγική για τις δημοτικές εκλογές, θα επαναλάβει ότι το Κίνημα Αλλαγής κινείται, απαρέγκλιτα, στη γραμμή της αυτόνομης πορείας.


Χαμηλό βαρομετρικό στις σχέσεις με το PES


Την Τρίτη η Φώφη Γεννηματά θα συναντηθεί με τον Πιερ Μοσκοβισί, στον απόηχο της κριτικής που δέχθηκε από τους ευρωπαίους Σοσιαλιστές για τη στάση της στο Μακεδονικό. Η προηγούμενη συνάντησή τους, στη Βουλή, ήταν «δύσκολη». Ο κ. Μοσκοβισί, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ασκήσει έντονες πιέσεις για συνεργασία με τον κ. Τσίπρα, τις οποίες εκείνη απέκρουσε, αποκλείοντας ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής δέχθηκε την κριτική ότι απουσίαζε από τη συνεδρίαση του PES την προηγούμενη εβδομάδα, αφήνοντας τον Τσίπρα «να κάνει παιχνίδι μόνος του, συκοφαντώντας το Κίνημα Αλλαγής». Ωστόσο, είναι αβέβαιο αν η παρουσία της θα εμπόδιζε την εκδήλωση του «έρωτα» των ευρωπαίων Σοσιαλιστών για τον κ. Τσίπρα. «Δεν ακούνε τίποτα, ακόμα και όταν τους βάζουμε θέμα Καμμένου κάνουν λες και δεν υπάρχει» αναφέρουν στελέχη που γνωρίζουν σε βάθος τα τεκταινόμενα στις Βρυξέλλες. Η κυρία Γεννηματά θα επαναλάβει ότι δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με τον κ. Τσίπρα που «εμφανίζεται με ένα διπλό πρόσωπο: στην Ευρώπη με αυτό του προοδευτικού αριστερού ηγέτη και στην Ελλάδα με αυτό του εθνολαϊκιστή που συγκυβερνά με ένα ακροδεξιό κόμμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου