Εμφύλιος για την ΕΡΤ
Ακόμη και οι δημοσιογράφοι, οι κομματικοί δημοσιογράφοι του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλουν τη σημερινή εικόνα της ΕΡΤ, έτσι όπως είναι σήμερα δομημένη και
κομματικά προσανατολισμένη! Και αφήνουν βαρύτατες αιχμές για τις αιτίες που προκαλούν την απεχθή αυτή εικόνα, ενώ εντύπωση δημιουργεί η πρότασή τους να αφαιρεθεί η εποπτεία της από τον υπουργό Νίκο Παππά και να περιέλθει, με αφορμή και τη συνταγματική αναθεώρηση, στη Βουλή!
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή η πρόταση είναι και η βαθύτερη αιτία της σκληρής εσωκομματικής διαμάχης μεταξύ του υπουργού Παππά και του πρώην υπουργού και δημοσιογράφου Νίκου Φίλη, καθώς ο Παππάς θεωρεί ότι ο Φίλης «ρυμούλκησε» τη γενική συνέλευση, προς αυτή τη θέση. Οπως αναφέρεται σε απόφαση της γενικής συνέλευσης της κομματικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ, η οποία φέρει ημερομηνία 17 Οκτωβρίου 2018 αλλά χθες περιήλθε στα δικά μου χέρια (είχα, θα ενθυμούνται οι επιμελείς αναγνώστες μου, ενημερώσει τότε εγκαίρως για τη συνέλευση της κομματικής οργάνωσης των δημοσιογράφων του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα συμβαίνοντα στην ΕΡΤ), οι δημοσιογράφοι τονίζουν ξεκάθαρα «Δεν θέλαμε και δεν θέλουμε μια κυβερνητική ΕΡΤ αλλά μια ΕΡΤ για την κοινωνία». Και αποδίδουν τη σημερινή πραγματικότητα στη δημόσια τηλεόραση τόσο στην «ατελέσφορη αλληλοδιαδοχή διοικήσεων» όσο και «στην επανεμφάνιση ιδιοπαθειών του παρελθόντος αλλά και στα φαινόμενα γκρίζας συνδιοίκησης».
Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι οι κομματικοί δημοσιογράφοι του ΣΥΡΙΖΑ νιώθουν και εκείνοι την ανάγκη να καταγγείλουν τη σημερινή ΕΡΤ, η οποία έχει μεταβληθεί σε φερέφωνο του Μεγάρου Μαξίμου. Εξαπολύουν συγκεκριμένα ευθεία επίθεση στον άκρατο κομματισμό, ο οποίος διατρέχει ολόκληρο τον κορμό της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, καθώς όπως τονίζεται στην απόφαση «Η πολυφωνία και ο πλουραλισμός δεν υπηρετούνται με πανσπερμία φανατισμών, επιβολή μονομέρειας, άκρατη συνθηματολογία και διαφημιστικό υπερκορεσμό»!
Και τέλος, όπως προαναφέρεται, έχει τη σημασία του το γεγονός ότι ζητούν από την κυβέρνηση (η απόφαση έχει σταλεί τόσο στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και στα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση) να αφαιρέσει την εποπτεία της ΕΡΤ από τον αρμόδιο υπουργό, τον οποίο πάντως δεν κατονομάζουν, και να την αναθέσουν σε «διαρκή κοινοβουλευτική επιτροπή που θα παρακολουθεί με διαφάνεια την πορεία του δημόσιου φορέα»!!!
Εμφύλιος για την ΕΡΤ II
Καταχωρίζω εν συνεχεία ως έχει το σκέλος της απόφασης της γενικής συνέλευσης των δημοσιογράφων που αφορά την ΕΡΤ και αποτελεί πλέον σημείο τριβής στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος:
«17/10/2018 Απόφαση της ΓΣ της ΟΜ του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ
Σημεία πολιτικής για το θέμα της ΕΡΤ
– Στηρίζουμε πάντα τον ρόλο και την σημασία του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα που είναι συνταγματικά και πολιτικά πρωτεύουσας αξίας για την Δημοκρατία, την ενημέρωση, τον πολιτισμό, την πολυφωνία και την δεοντολογία στα ΜΜΕ. Δεν θέλαμε και δεν θέλουμε μια κυβερνητική ΕΡΤ αλλά μια ΕΡΤ για την κοινωνία.
– Η προσπάθεια που γίνεται αυτά τα 3,5 χρόνια στην ΕΡΤ είναι αναντίστοιχη των προσδοκιών, των απαιτήσεων και των δυνατοτήτων του φορέα. Δεν ξεχνάμε το μαύρο που επέβαλλε στην ΕΡΤ η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, δεν ξεχνάμε τον πολύμορφο αγώνα των εργαζομένων και την κοινωνική υποστήριξη που είχε, δεν ξεχνάμε την μειωμένη υποδοχή πρακτικών μεγάλων ιδιωτικών καναλιών που ολισθαίνουν σε ακρότητες και υπερβολές.
– Οι αιτίες των προβλημάτων, των ελλειμμάτων και των κριτικών στην ΕΡΤ είναι πολλαπλές, όμως η κύρια ευθύνη παραμένει στην ατελέσφορη αλληλοδιαδοχή διοικήσεων, στην επανεμφάνιση ιδιοπαθειών του παρελθόντος αλλά και στα φαινόμενα γκρίζας συνδιοίκησης. Άμεση είναι η αναγκαιότητα για ανάδειξη νέας αποτελεσματικής διοίκησης ευρύτερης αξιοπιστίας και αποδοχής, με την συμμετοχή πάντα των εργαζομένων.
– Το ζήτημα της ΕΡΤ μας αφορά όλους, όλη την κοινωνία και διαχρονικά είναι θέμα που υπερβαίνει πολιτικές συγκυρίες και τις όποιες αγκυλώσεις. Με πολεμικά εμπάργκο όπως της Ν.Δ. δεν αλλάζει τίποτα απλά ξαναβλέπουμε συνταγές που απειλούν την ΕΡΤ και την μειώνουν. Μετά την ρύθμιση της αδειοδότησης των ιδιωτικών καναλιών από το ΕΣΡ οι οποίες ακραίες πρακτικές τους δεν λύνονται με «αποχές» αλλά με θεσμική προσφυγή στο ΕΣΡ και πολιτική κριτική μπροστά στους πολίτες. Η πολυφωνία και ο πλουραλισμός δεν υπηρετούνται με πανσπερμία φανατισμών, επιβολή μονομέρειας, άκρατη συνθηματολογία και διαφημιστικό υπερκορεσμό.
– Η ευθύνη για την ΕΡΤ με νομοθέτημα να περάσει στη Βουλή και όχι όπως μέχρι σήμερα να είναι στην εκάστοτε κυβέρνηση, υπουργό. Ενόψει και της σχεδιαζόμενης συνταγματικής αναθεώρησης να διαμορφωθεί διαρκής κοινοβουλευτική επιτροπή που θα παρακολουθεί με διαφάνεια την πορεία του δημόσιου φορέα. Η επιτροπή αυτή θα ορίζει την διοίκηση της ΕΡΤ διασφαλίζοντας ευρύτερη αποδοχή και εμπιστοσύνη. Μια σειρά ζητήματα όπως εργασιακά (π.χ. ΚΥΑ), οικονομικά, διαχειριστικά, προγραμματικά και δεοντολογικά χρειάζονται νέα αντιμετώπιση με ολοκληρωμένο σχεδιασμό, ανοιχτό διάλογο, κριτική προσέγγιση και πλουραλιστική αντιμετώπιση».
Αφού εξάρω τη γενναιότητα των συναδέλφων μου του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώσουν ότι και αυτοί αισθάνονται ναυτία με το θέαμα που παρουσιάζει η ΕΡΤ – φερέφωνο Μαξίμου, θέλω από καρδιάς να ευχηθώ «καλά ξεμπερδέματα» στους αρμοδίους…
Καταιγίδα στη Βουλή
«Δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις…» έλεγαν παλιά και είχαν τα δίκια τους να το λένε κάθε φορά που έβλεπαν κάποιον να καταγγέλλει κάτι, να δεσμεύεται ότι αυτός δεν θα το κάνει ποτέ, και σε πρώτη ευκαιρία να το επιχειρεί. Στις 22 Δεκεμβρίου 2014 η τότε κυβέρνηση, προ του ενδεχομένου της προκήρυξης πρόωρων εκλογών (ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα πραγματοποιούνταν λόγω της αδυναμίας να υπερψηφιστεί ως πρόεδρος ο Σταύρος Δήμας), κατέθεσε στη Βουλή μαζικά τροπολογίες σε ένα άσχετο νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο αφορούσε τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Ανοιας. Μέσα σε δύο συνεδριάσεις η Βουλή ψήφισε 77 τροπολογίες με εκατοντάδες διατάξεις, ενώ συνολικά είχαν κατατεθεί 183 τροπολογίες!
Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αποχωρήσει τότε από τη Βουλή, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για τη βιομηχανία των τροπολογιών. Φυσικά δεν ψήφισε καμία. Η αποχώρηση συνοδεύθηκε από εξαγγελίες ότι επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ ποτέ ξανά τέτοιο φαινόμενο, ενώ στις εξαγγελίες του για την αναβάθμιση του Κοινοβουλίου δεσμεύθηκε το κόμμα ότι δεν θα φέρει ποτέ τροπολογίες σε άσχετο νομοσχέδιο.
Η δέσμευση… δέσμευσε αργότερα και τον Πρόεδρο της Βουλής Βούτση, ο οποίος, ευκαιρίας δοθείσης, σημειώνω ότι αργά αλλά σταθερά διολισθαίνει στο να κερδίσει με ευκολία τον τίτλο του χειρότερου προέδρου του Κοινοβουλίου από τη Μεταπολίτευση και μετά.
Και χθες είχαμε την καταιγίδα των τροπολογιών. Το πλήθος το ανώνυμο. Την πλημμυρίδα. Ουκ έστιν αριθμός. Κανονικός χαμός. Μία τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών που δεν την είχε διαβάσει ούτε η αρμόδια υφυπουργός Παπανάτσιου αριθμούσε, κρατηθείτε, 70 σελίδες! Κανονικό νομοσχέδιο δηλαδή σε συσκευασία τροπολογίας.
Οχι πως μου προξενεί ιδιαίτερη έκπληξη το γεγονός, αλλά ήθελα να ήξερα, από όσα έχουν κατά καιρούς δηλώσει οι συριζαίοι, θα μείνει τίποτε να επιβεβαιωθεί; Ολα πια θα διαψεύδονται και κατ" αυτόν τον τρόπο;
Ούτε φωνή ούτε ακρόαση
Χθες είχα αναφέρει εδώ το περιστατικό με τον νεαρό – ας τον πούμε «μπαχαλάκια» – που κατά την κατάθεση στεφάνων για την επέτειο του Πολυτεχνείου εικονίζεται (τον απαθανάτισαν οι φωτογράφοι) – να προπηλακίζει εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπροσώπους της Αντίστασης κατά της χούντας. Οι φωτογράφοι που εντυπωσιάστηκαν από την «αγωνιστικότητα» του νεαρού, και ειδικότερα από την αγένεια και την απρέπεια με την οποία συμπεριφέρθηκε σε άτομα που μπορεί να ήταν γονείς ή παππούδες του, τον εντόπισαν έναν μήνα μετά στη συγκέντρωση του Πρωθυπουργού στο Παλέ ντε Σπορ να εκτελεί κάποιου είδους χρέη ταξιθέτη ή και σωματοφύλακα, και τελικά να παίρνει θέση ανάμεσα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Διατύπωσα ορισμένα ερωτήματα και απηύθυνα και μια πρόσκληση σε κάποιον εισαγγελέα να ασχοληθεί, διερωτώμενος κυρίως αν πρόκειται για τυχαίο γεγονός ή έχουμε να κάνουμε με κάποιο παρακρατικό «μηχανάκι» στη Θεσσαλονίκη, η οποία όσο να πεις μια έφεση την έχει σε αυτά…
Ούτε φωνή ούτε ακρόαση έχω να πω. Γιατί άραγε; Γνωρίζουν την περίπτωση;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου