Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

«Απαγορευτικό» για νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές




Το γεγονός παραμένει πως η Ελλάδα είναι στην ουσία εκτός αγορών εδώ και οκτώ μήνες και –λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική αναφορά στο σχέδιο του προϋπολογισμού– δεν έχει προγραμματιστεί κάποια νέα έκδοση για φέτος, ενώ έως τον Δεκέμβριο αναμένεται το πρόγραμμα εκδόσεων του 2019.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Δυσκολεύεται  η ελληνική κυβέρνηση να ακολουθήσει το παράδειγμα των άλλων χωρών που βγήκαν από τα μνημόνια, οι
οποίες μετά την «έξοδο» (αλλά ακόμα και πριν από αυτήν) διατήρησαν την επαφή με τις αγορές και τους επενδυτές, προχωρώντας σε εκδόσεις βραχυπρόθεσμων αλλά και μακροπρόθεσμων ομολόγων. Μετά την έκδοση 5ετούς ομολόγου το καλοκαίρι του 2017 και 7ετούς τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, το οικονομικό επιτελείο και ο ΟΔΔΗΧ έχουν πέσει σε... τοίχο σε ό,τι αφορά το εγχείρημα μιας τρίτης έκδοσης. Οι αναταραχές στις διεθνείς αγορές και ειδικά σε Ιταλία και Τουρκία, καθώς και οι εγχώριες προκλήσεις, έχουν κρατήσει τους επενδυτές σε απόσταση από τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία.
Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι οι ξένοι επενδυτές είναι πωλητές και στα έντοκα γραμμάτια, ενώ δεν συμμετέχουν σε νέες εκδόσεις, υποχρεώνοντας έτσι τις ελληνικές τράπεζες να απορροφήσουν αυτό το «πλεόνασμα» τίτλων, με αποτέλεσμα να πλησιάζουν τα όρια που έχουν θέσει οι εποπτικές αρχές για τη διακράτηση εντόκων.
Τι προγραμματίζει
Ανεξάρτητα από τους λόγους, το γεγονός παραμένει πως η Ελλάδα είναι στην ουσία εκτός αγορών εδώ και οκτώ μήνες και –λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική αναφορά στο σχέδιο του προϋπολογισμού– δεν έχει προγραμματιστεί κάποια νέα έκδοση για φέτος, ενώ έως τον Δεκέμβριο αναμένεται το πρόγραμμα εκδόσεων του 2019.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο έτος η Ελλάδα προγραμματίζει να αντλήσει από τις αγορές περίπου 7 δισ. ευρώ, προσβλέποντας παράλληλα και σε επιστροφές κερδών ύψους 1,8 δισ. ευρώ από τις θέσεις της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs). Αν και η έκδοση ενός 10ετούς ομολόγου –την οποία και προτιμούν αμερικανικά funds καθώς αναζητούν υψηλές αποδόσεις– αποτελεί τον «μεγάλο στόχο» και το μεγάλο «σήμα» επιστροφής στην κανονικότητα, καθώς και κάτι που σύμφωνα με τις δηλώσεις του υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ιωάννη Μουρμούρα «είναι θέμα χρόνου», ωστόσο ένα ομόλογο μικρότερης διάρκειας, όπως ένα 5ετές ή 3ετές, θεωρείται πιο εφικτό να προηγηθεί.
Οπως χαρακτηριστικά σημειώνουν στην «Κ» τραπεζικές πήγες, η Ελλάδα είναι «No man’s land» αυτή τη στιγμή και δεν μπορεί να προχωρήσει σε μεγάλες εκδόσεις.
Η «στρατηγική» του ΟΔΔΗΧ βασίζεται στο σκεπτικό ότι τα 34 δισ. ευρώ που έχουν συγκεντρωθεί από τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, και από το «μαξιλάρι» που συμφωνήθηκε στο Eurogroup του Ιουνίου, είναι αρκετά για να επιτρέψουν στην Ελλάδα να μη διακινδυνεύσει κάποια έξοδο στις αγορές με ακριβό τίμημα. Οπως δήλωσε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πριν από μερικές ημέρες, η κυβέρνηση θα περιμένει να καταλαγιάσει η αναστάτωση στην αγορά που έχει προκληθεί από την Ιταλία και την Τουρκία πριν κάνει οποιαδήποτε κίνηση. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΔΔΗΧ είναι έτοιμος να προχωρήσει σε μια έκδοση εάν προκύψει κάποια ευκαιρία, ενώ στις προτεραιότητες που έχει θέσει ο υπουργός των Οικονομικών είναι η αποπληρωμή νωρίτερα των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αξίζει να σημειώσουμε πως η κυβέρνηση επιδιώκει την αγορά 5 δισ. ευρώ από το σύνολο των περίπου 10 δισ. ευρώ του χρέους προς το Ταμείο, τα οποία επιβαρύνονται με επιτόκιο 4,9%. Αν και μπορεί να χρησιμοποιηθεί το «μαξιλάρι» διαθεσίμων για αυτό τον σκοπό, ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί –αν και εφόσον το επιτρέψει το διεθνές κλίμα και ειδικά η κατάσταση στην Ιταλία– η έκδοση ενός ομολόγου μικρής διάρκειας, όπως ένα 5ετές ομόλογο με στόχο επιτόκιο κάτω από το 3,5%. Ετσι θα αντληθεί ένα μέρος από τις αγορές και θα χρησιμοποιηθεί ένα μέρος από τα διαθέσιμα για την πληρωμή των 5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.
Αναζητεί στήριξη από τις τράπεζες και τον Ντράγκι
Οι διαχειριστές κεφαλαίων θεωρούν ότι η Ελλάδα θα μπορέσει, μόλις το επιτρέψει το κλίμα στις αγορές, να προχωρήσει σε μια νέα έκδοση βραχυπρόθεσμου τίτλου. «Η έκδοση ενός ομολόγου μικρής διάρκειας είναι εφικτή για την Ελλάδα κάποια στιγμή το επόμενο διάστημα, ωστόσο όχι ακόμη, καθώς οι συνθήκες της αγοράς δεν είναι ευνοϊκές, με τα ιταλικά spreads να ξεπερνούν τις 330 μονάδες βάσης», όπως σημειώνει στην «Κ» ο Αλμπέρτο Γκάλο, διαχειριστής κεφαλαίων στην Algebris. Ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις του Γενς Πίτερ Σόρενσεν, επικεφαλής αναλυτή της Danske Bank, ο οποίος προσθέτει μιλώντας στην «Κ» πως η έκδοση ενός 3ετούς ομολόγου θα είχε περισσότερο νόημα, καθώς δεν υπάρχουν αποπληρωμές ομολόγων το 2021, ή εναλλακτικά ενός 5ετούς («αλλά μπορεί να είναι ακριβή μια τέτοια έκδοση»). Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν αυξηθεί λιγότερο από τις ιταλικές αποδόσεις, γεγονός που αντανακλά το ότι η ελληνική κυβέρνηση «συμπεριφέρεται πολύ καλύτερα» στα μάτια των επενδυτών από τη νέα ιταλική κυβέρνηση, κάτι που δείχνει ότι η ζήτηση για ένα νέο ελληνικό βραχυπρόθεσμο ομόλογο «τη σωστή στιγμή και στη σωστή τιμή» θα είναι αρκετά ισχυρή, σημειώνει στην «Κ» ο Ολιβερ Αντλερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Credit Suisse.
Ο ρόλος της ΕΚΤ
Μια άλλη εναλλακτική, για να ανακτήσει τη χαμένη επαφή με τις αγορές η ελληνική κυβέρνηση, είναι να στραφεί στην έκδοση ομολόγου με «στήριγμα» τις ελληνικές τράπεζες. Το τελευταίο διάστημα γίνονται προσπάθειες από την ελληνική πλευρά να πειστεί η ΕΚΤ να χαλαρώσει τα όρια που έχει επιβάλει από το 2015 για τις θέσεις που πρέπει να διατηρούν οι εγχώριες συστημικές τράπεζες στα ελληνικά ομόλογα, με τον Αλέξη Τσίπρα να το θέτει στη συνάντηση που είχε με τον Μάριο Ντράγκι στις Βρυξέλλες και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να αναφέρει σε επενδυτές και ξένους αξιωματούχους κατά τη σύνοδο του ΔΝΤ στο Μπαλί πως, δεδομένου ότι η χώρα είναι εκτός QΕ, το να επιτραπεί στις τράπεζες να αγοράσουν περισσότερα ελληνικά ομόλογα είναι λογικό.
Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν έτσι να ενισχύσουν τα έσοδα από τόκους, καθώς θα μπορούν να αγοράσουν μια έκδοση με απόδοση κοντά στο 3,5% και στη συνέχεια να μετατρέψουν τις θέσεις αυτές σε repos τα οποία έχουν επιτόκιο κάτω της μονάδας, κερδίζοντας έτσι από τη διαφορά επιτοκίου. Οι τράπεζες, οι οποίες έχουν σχεδόν εξαντλήσει τα όρια που έχει θέσει η ΕΚΤ, είναι θετικές σε αυτό, τη στιγμή που, λόγω του σημαντικού περιορισμού των θέσεων των ξένων επενδυτών στα ελληνικά έντοκα γραμμάτια, πλησιάζουν επίσης στα όρια αγορών αυτών των τίτλων τα οποία έχει θέσει ο SSM.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου