Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018


Ο κ. Καμμένος «παρακάμπτει» το Μαξίμου

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Σε νέο χαμηλό βαρομετρικό οδηγούν τις σχέσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο οι δηλώσεις του τελευταίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη συμφωνία των Πρεσπών.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Νέο χαμηλό βαρομετρικό καταγράφεται στις σχέσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων, μετά την πρωτοβουλία του Π. Καμμένου να προτείνει, κατά τη συνάντησή του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και αρμόδιο για θέματα Ευρώπης Γουές Μίτσελ, μια εναλλακτική συμφωνία αντί των Πρεσπών, η ο
ποία θα στηρίζεται στη δημιουργία ενός «βαλκανικού τόξου» που θα προκύψει από την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, στην ΠΓΔΜ, στην Αλβανία, στη Βουλγαρία και σε μεταγενέστερο επίπεδο και στη Σερβία, και η οποία πλην της σταθερότητας στην περιοχή θα έχει στόχο και την απώθηση της ρωσικής επιρροής στα Βαλκάνια. Οπως προκύπτει σαφώς, η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν ενήμερη για την πρωτοβουλία του κ. Καμμένου, κάτι που φάνηκε στο διπλό «άδειασμα» του υπουργού Αμυνας τόσο από το Μαξίμου όσο και από το αναπλ. ΥΠΕΞ. Αρχικά, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε (News247) πως οι ισχυρισμοί Καμμένου «περί εναλλακτικού σχεδίου» για τη σύσταση βαλκανικής συμμαχίας ουδέποτε έχουν τεθεί στο υπουργικό συμβούλιο και ως εκ τούτου δεν αποτελούν κάποια εναλλακτική πρόταση. Λίγη ώρα μετά, η ίδια η κυβέρνηση, με διαρροή, ελάμβανε αποστάσεις από τον κυβερνητικό εταίρο, σημειώνοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη συμφωνία των Πρεσπών», προσθέτοντας τον σεβασμό της στις συνταγματικές διαδικασίες της γείτονος και τη στήριξη «στις προσπάθειες του κ. Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία».
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η διαρροή δεν είχε αποδέκτη μόνο τον κ. Καμμένο, αλλά εμμέσως πλην σαφώς και τον κ. Ζάεφ. Το Μαξίμου, δηλαδή, με την άτυπη τοποθέτησή του έστειλε μήνυμα και στα Σκόπια, λέγοντας πως η υλοποίηση της συμφωνίας είναι μονόδρομος και ο κ. Ζάεφ δεν μπορεί να ελπίζει σε περίπτωση ναυαγίου πως θα υπάρξουν εναλλακτικές.
Η ενόχληση στο Μαξίμου από τη στάση Καμμένου είναι δεδομένη. Ακόμα και αν γίνεται αντιληπτό –εν μέρει– πως ο ΥΕΘΑ «ήθελε να αφήσει ένα διακριτό στίγμα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού», θεωρούν πως η εξαγωγή της ενδοκυβερνητικής διχογνωμίας, με αυτόν μάλιστα τον τρόπο, αλλοιώνει τη στρατηγική Τσίπρα και εκπέμπει λανθασμένα μηνύματα από την ελληνική πλευρά στο εξωτερικό. Η ενόχληση για την πρόταση Καμμένου φάνηκε από την αποστροφή του κ. Κατρούγκαλου, που ούτε λίγο ούτε πολύ «ακύρωσε» τους ΑΝΕΛ ως κόμμα από το οποίο εξαρτάται πλέον η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, επανέλαβε, καθόλου τυχαία, πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την «κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας». Μια άλλη φράση, ωστόσο, του αναπλ. υπουργού αποκαλύπτει κάτι που πολιτικά το επόμενο διάστημα μπορεί να έρθει εμφατικά στο προσκήνιο: τη σιωπηρή παρασκηνιακή μάχη μεταξύ των δύο εταίρων, με «έπαθλο» μερίδα βουλευτών των ΑΝΕΛ. Συγκεκριμένα, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία ακόμα και «για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης». Σε αυτή την αριθμητική είναι βέβαιο πως στο Μαξίμου συνυπολογίζουν βουλευτές των ΑΝΕΛ –σίγουρα τους κ. Παπαχριστόπουλο και Ζουράρι– «αγνοώντας» τα περί επιβολής κομματικής πειθαρχίας, που είχε ανακοινώσει στα τέλη Σεπτεμβρίου ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Σγουρίδης. Ενδεικτικό αυτής της αθέατης μάχης μεταξύ των συγκυβερνώντων είναι πως λίγο αργότερα ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θ. Τοσουνίδης «απαντούσε» στον κ. Κατρούγκαλο, λέγοντας πως οι ΑΝΕΛ θα εξετάσουν μια πιθανή συστράτευση με τη Ν.Δ., σε πιθανή πρόταση μομφής, προσθέτοντας πως αυτό όμως έχει την προϋπόθεση πως η Ν.Δ. θα δεσμευθεί ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία και ως κυβέρνηση.
Από την πλευρά τής Πειραιώς η αντίδραση στις δηλώσεις Καμμένου υπήρξε έντονη. Συγκεκριμένα, η Ν.Δ., διά του αρμόδιου τομεάρχη, φέρνει το θέμα στη Βουλή. Σε ερώτηση που κατέθεσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος ρωτά τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά «ποιος ασκεί την εξωτερική πολιτική» και ζητεί απαντήσεις για το εάν ήταν εν γνώσει του το σχέδιο που παρουσίασε ο ΥΕΘΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου