Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Τα εμπόδια του ανασχηματισμού: Ο Μητσοτάκης «μόνος στο σπίτι» γράφει - σβήνει!

 


Τα εμπόδια του ανασχηματισμού: Ο Μητσοτάκης «μόνος στο σπίτι» γράφει - σβήνει!EUROKINISSI
Βασίλης Σκουρής   Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2020 - 07:38

Σταυρόλεξο για πολύ δύσκολους λύτες, κυρίως ως προς το ποιοι υπουργοί θα απομακρυνθούν και ποιοι θα μετακινηθούν. Πιθανότερος χρόνος των αλλαγών το διάστημα μετά τον πρώτο εμβολιασμό.

   


Σε νευρική κρίση βρίσκονται υπουργοί και υφυπουργοί καθώς πλησιάζει η ώρα του  προαναγγελθέντος ανασχηματισμού, όπως δε νευρική κρίση βρίσκονται  και οι «γαλάζιοι» βουλευτές που ευελπιστούν πως η νέα χρονιά θα τους φέρει ως δώρο ένα υπουργικό χαρτοφυλάκιο.

Ο πρωθυπουργός αναζητεί τον κατάλληλο  χρόνο να προχωρήσει στις κυβερνητικές αλλαγές, καθώς η επικαιρότητα παράγει συνεχώς νέα θέματα, ενώ από την άλλη πιέζεται από την κυβερνητική φθορά των τελευταίων ημερών να δώσει την αίσθηση μιας νέας αρχής. Αυτή τη στιγμή, ως πλέον κατάλληλος χρόνος φαίνεται να είναι ο χρόνος μετά τον πρώτο μαζικό εμβολιασμό, χωρίς να αποκλείει κανείς την έκπληξη της αξιοποίησης των χρόνων των εορτών.

Το εγχείρημα των κυβερνητικών αλλαγών, παρά την πρόθεση να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή, ενδέχεται να δημιουργήσει τα αντίθετα αποτελέσματα και να επιφέρει εμφανή δυσαρέσκεια στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Πρώτον, επειδή όποιος υπουργός απομακρυνθεί, όσο και αν επιχειρηθεί να του «χρυσώσουν το χάπι», θα φύγει ως αποτυχημένος. Δεύτερον, όποιος βουλευτής δεν υπουργοποιηθεί τώρα, ενδέχεται να μην ενεργοποιηθεί ποτέ, πολύ περισσότερο καθώς το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών είναι απολύτως πάνω στο τραπέζι. Και τρίτον, επειδή τυχόν μετακινήσεις θα σημειωθούν στο εσωκομματικό χρηματιστήριο και θα έχουν επιπτώσεις στην επόμενη ημέρα των κυβερνητικών αλλαγών.

Υπουργοί στο «κόκκινο»

Στο «κόκκινο», πάντως, φέρεται να βρίσκονται ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ιδίως καθώς πρόσφατα ο πρωθυπουργός πήρε πάνω του την υπόθεση των εκκρεμών συντάξεων που έχει αναδειχθεί σε μείζον θέμα για την κυβέρνηση, αν και ο βουλευτής Κυκλάδων, με σειρά πρωτοβουλιών, επιχειρεί να σώσει για μια ακόμα φορά την παρτίδα, αλλά και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, που ενδέχεται να πληρώσει την κακή κατάσταση στον τομέα του. Έστω και αν οι λόγοι είναι και αντικειμενικοί, ο Χάρης Θεοχάρης ενδέχεται να πληρώσει και το γεγονός ότι –παρότι κατόρθωσε να εκλεγεί βουλευτής- στη ΝΔ τον αισθάνονται ως «ξένο», καθώς και το γεγονός ότι οι …γηγενείς «γαλάζιοι» βουλευτές επιζητούν κυβερνητικές θέσεις. Πολύ πιθανή θεωρείται και η αντικατάσταση του υπουργού Μακεδονίας- Θράκης Θεόδωρου Καράουγλου.

Συζητούνται προς μετακίνηση

Στην κατηγορία «προς μετακίνηση» φέρονται να είναι, πάντως, σημαντικοί υπουργοί. Μεταξύ αυτών η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη να είναι σε μια τέτοια περίπτωση φαβορί για την τόσο ευαίσθητη θέση, ενώ πιέσεις ασκούνται και για μετακίνηση του υπουργού Δικαιοσύνης Τσιάρα, ενός ήπιου και αποτελεσματικού προσώπου. Εντύπωση προκαλούν και οι διαρροές συγκεκριμένων κύκλων ότι στο νέο κυβερνητικό σχήμα δεν θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος, όπως και ότι  ενδέχεται να μετακινηθεί και ο πολύ δραστήριος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης!!! Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι ίσως εκείνος ο υπουργός που μπορεί να καλύψει κάθε  ιδιαίτερη ανάγκη που μπορεί να δημιουργηθεί.

Μια κατηγορία …μόνος του

Είναι κοινό μυστικό πως οι σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια δεν είναι οι καλύτερες δυνατές-ακριβώς το αντίθετο. Πώς όμως να μετακινήσεις τον Βασίλη Κικίλια, όταν υποστηρίζεις  ότι ακόμα και τώρα, στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, η χώρα πάει καλύτερα από όλες στην Ευρώπη, ενώ ο Βασίλης Κικίλιας αναδεικνύεται σε όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις ο δημοφιλέστερος υπουργός; Και επιπλέον, το εγχείρημα του ανασχηματισμού είναι μπροστά;

Εξωτερικών και Άμυνας, Οικονομικών και …Μαξίμου!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζουν τρεις τομείς του κυβερνητικού έργου ως προς τις αλλαγές που θα γίνουν ή δεν θα γίνουν:

ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ: Όπως καιρό τώρα έχουν επισημάνει τα «Παιχνίδια Εξουσίας» ένας «γενικευμένος» διάλογος με την Τουρκία ενδέχεται να οδηγήσει σε άλλο –κορυφαίο- κυβερνητικό πόστο ή ακόμα και σε έξοδο από την κυβέρνηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.  Αντιθέτως, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, δείχνει να παραμένει αμετακίνητος στη θέση του.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ ισχυροποίησε πολιτικά τον Χρήστο Σταϊκούρα, ωστόσο η πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου για περαιτέρω ενίσχυση του αναπληρωτή υπουργού Θοδωρή Σκυλακάκη, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μετακίνησης του υπουργού Οικονομικών σε άλλο κορυφαίο υπουργικό θώκο, αν και ουδείς μπορεί να του προσάψει κάτι μεμπτό-αντιθέτως.

ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΜΑΞΙΜΟΥ: Θέση-κλειδί η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, καθώς ο Στέλιος Πέτσας ενδέχεται να μετακινηθεί σε παραγωγικό υπουργείο, ώστε να ενισχυθούν και οι πιθανότητες εκλογής του στο προσεχές Κοινοβούλιο-ακούγεται ήδη η θέση του υπουργού ή του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας για τη νέα του θέση. Ως διάδοχοί του συζητούνται ήδη αρκετά νέα ονόματα, όπως του βουλευτή Φθιώτιδας Γιάννη Οικονόμου, του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Σπήλιου Λιβανού και του βουλευτή Επικρατείας Χρήστου Ταραντίλη, ενώ ουδείς μπορεί να αποκλείσει την αναβάθμιση  της ικανότατης αναπληρώτριας εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη, που απολαμβάνει της μεγάλης εκτίμησης του πρωθυπουργού.

Η «σφαγή των υφυπουργών»

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η «σφαγή των υφυπουργών», ιδίως εάν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών κερδίσει και άλλους πόντους στο μυαλό του πρωθυπουργού και απαιτηθεί μεγαλύτερη συμμετοχή μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η «σφαγή» θα αφορά πρωτίστως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς.

Αβραμόπουλος και Κεφαλογιάννη

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει το πού θα χρησιμοποιηθεί ο πρώην Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δύσκολα θα χρησιμοποιήσει την Όλγα Κεφαλογιάννη, ένα μεγάλο πολιτικό μέγεθος για τη Νέα Δημοκρατία, καθώς η βουλευτής της Α΄Αθηνών είχε απορρίψει πρότασή του όταν συγκροτήθηκε η πρώτη κυβέρνηση. «Ο Κυριάκος δεν ξεχνά», αναφέρουν συνεργάτες του.

Ποιοι συζητούνται

Μεταξύ των ονομάτων που συζητούνται για το νέο ανασχηματισμό είναι ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, ο Γραμματέας της ΚΟ Σταύρος Καλαφάτης, ο Κώστας Καραγκούνης, ο Σπήλιος Λιβανός, ο Δημήτρης Καιρίδης, ο Γιώργος Στύλιος, ο  Γιάννης Οικονόμου, ο Χρήστος Ταραντίλης, η Άννα Ευθυμίου, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Χρήστος Κέλλας, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Κώστας Κατσαφάδος, ο Τάσος Χατζηβασιλείου και άλλοι.

Ακλόνητοι οι «πασοκογενείς» - Η προσδοκία για την Άννα

Ακλόνητοι παραμένουν στην κυβέρνηση και στη θέση τους οι λεγόμενοι «πασοκογενείς» υπουργοί. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Κυριάκος Πιερρακάκης  και Λίνα Μενδώνη έχουν κερδίσει τον πρωθυπουργό και με την αποτελεσματικότητά τους, όπως και νεότεροι-πχ ο υφυπουργός Εργασίας.

Το άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον συγκεκριμένο χώρο δύσκολα θα συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς. Όμως, εφόσον η Άννα Διαμαντοπούλου δεν εκλεγεί επικεφαλής του ΟΟΣΑ, στο Μαξίμου θα την ήθελαν στην κυβέρνηση. Αντιθέτως, φαίνεται να χάνει το τάιμινγκ ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης, ενώ «καραδοκεί» ο Γιώργος Φλωρίδης.

Εκπλήξεις

Στον ανασχηματισμό, πάντως, αναμένεται τουλάχιστον μια έκπληξη από τον πρωθυπουργό. Επί αυτών, όμως, νεότερα σε προσεχές ρεπορτάζ των «Παιχνιδιών Εξουσίας»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου