Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

πΓΔΜ: Οριο η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για συμφωνία με την Ελλάδα - Ενοχλημένη η Αθήνα από τις παλινωδίες των Σκοπίων


Ζάεφ: Δεν είμαι ακόμη έτοιμος να τηλεφωνήσω στον Τσίπρα - Τι αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της γείτονος
πΓΔΜ: Οριο η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για συμφωνία με την Ελλάδα - Ενοχλημένη η Αθήνα από τις παλινωδίες των Σκοπίων
Κοινή χρήση2
εκτύπωση  

Πίσω χρονικά πηγαίνει τη συμφωνία για την ονομασία της πΓΔΜ η κυβέρνηση Ζάεφ με αποτέλεσμα το πολυαναμενόμενο τηλεφώνημα στον Αλέξη Τσίπρα, να μετατίθεται και πάλι για αργότερα. 

Με επίσημη ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας τονίζει επί λέξει:
«Το Υπουργείο Εξωτερικών σε αυτή την εξαιρετικά λεπτή στιγμή στη διαδικασία υπέρβασης της διαφωνίας ονόματος μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας, εκτιμά ότι το εγχώριο και διεθνές κοινό πρέπει να ενημερωθεί για τα εξής:
Η καλή διάθεση αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών και επιτεύχθηκε καλό αποτέλεσμα. Σε αυτό το σημείο, όπως και σε οποιαδήποτε διαδικασία αυτού του είδους, είναι απαραίτητο η καλή θέληση να μεταφερθεί από τις ομάδες εργασίας σε ένα κείμενο μιας συνθήκης, το οποίο θα αντικατοπτρίζει καλύτερα τις βασικές παραμέτρους της επιτευχθείσας πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πλευρών. Η Δημοκρατία της Μακεδονίας επιθυμεί και εργάζεται εντατικά για να συμβεί το συντομότερο δυνατό μέχρι την επικείμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και επισημαίνοντας ότι τέτοια σημαντικά ζητήματα δεν πρέπει να είναι βιαστικά. Η ποιότητα του κειμένου της συμφωνίας και η ανάγκη επίτευξης βιώσιμης και βιώσιμης λύσης αποδεκτής από αμφότερα τα μέρη είναι πολύ πιο σημαντική από την ανάγκη οριστικοποίησης της διαδικασίας σε οποιαδήποτε περίοδο».
Οι λέξεις που χρησιμοποιεί η ανακοίνωση και το χρονοδιάγραμμα που θέτει, δίνουν την αίσθηση ότι ούτε σήμερα αλλά ούτε και αύριο Παρασκευή θα υπάρξει η τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ και βεβαίως η συμφωνία στις Πρέσπες μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ζάεφ: Δεν είμαι ακόμη έτοιμος να τηλεφωνήσω στον Τσίπρα


Η διαφωνία για το ονοματολογικό μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας θα λυθεί πολύ γρήγορα, δηλώνει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, που ουσιαστικά κρίνει ότι απαιτείται και άλλος χρόνος.

Το τηλέφωνο στην Αθήνα θα χτυπήσει από την πλευρά των Σκοπίων αλλά δεν είναι ακόμη γνωστή η ημέρα και η ώρα, προσθέτει ο Ζάεφ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το πότε θα γίνει η τηλεφωνική επικοινωνία με τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Θα ήθελα να πραγματοποιήσω την τηλεφωνική συνομιλία με τον Ελληνα πρωθυπουργό αύριο», δήλωσε χαρακτηριστικά, αλλά το άφησε ανοικτό.

«Μπορεί να τηλεφωνήσω στην Αθήνα και ελπίζω ότι θα γίνει πολύ σύντομα» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Δεν θα σχολιάσω κάτι περαιτέρω από τη δήλωση του ΥΠΕΞ πως είμαστε πολύ κοντά, αλλά είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια βιώσιμη και με διάρκεια λύση και 100% ασφαλής για τις επόμενες γενιές».

«Όπως βλέπετε παραμένω αισιόδοξος παρότι δεν είναι πολύ εύκολο, είναι ευαίσθητο θέμα, αλλά είναι πολύ σημαντικό» πρόσθεσε ο Ζάεφ.

Παραδέχθηκε πάντως πως τα χρονοδιαγράμματα είναι σφιχτά και βάσει αυτών η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, υπενθυμίζοντας ότι έρχεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (28-29/6), και πριν από αυτό η σύνοδος των υπουργών της ΕΕ (25-26/6).

Ο Ζάεφ εξέφρασε την πεποίθηση πως εάν υπάρξει συμφωνία για το όνομα θα ανοίξει ο δρόμος για το ΝΑΤΟ. 



Ενοχλημένη η Αθήνα από τις παλινωδίες των Σκοπίων



Ενοχλημένη εμφανίζεται η Αθήνα από τη στάση των Σκοπίων και την κωλυσιεργία για το κλείσιμο της συμφωνίας για το ονοματολογικό.

«Έχουμε μια καλή συμφωνία στο τραπέζι, η οποία, όπως είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, πρέπει να κλείσει πολύ σύντομα. Δυστυχώς κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια», τονίζει κυβερνητικός αξιωματούχος, κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου