Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Ο οξυγονοκολλητής πρωθυπουργός

International Edition
   See the English edition of tovima.gr
Ο οξυγονοκολλητής πρωθυπουργός
Κοινή χρήση2
εκτύπωση  

Λέω σήμερα να αρχίσω με το παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής, για να δείτε ότι ορισμένοι από αυτούς που καθορίζουν τις τύχες μας δεν είναι καθόλου ευγενείς προς τους ομολόγους τους. Σε μια κρίσιμη συνεδρίαση ανακαλύφθηκε ότι υπάρχουν ευρωπαίοι πρωθυπουργοί πρώην... οξυγονοκολλητές, πυροσβέστες και καθηγητές Νομικής. Ευτυχώς ο δικός μας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είναι μηχανικός, απόφοιτος ΕΜΠ, και δεν χρειάστηκε να πάρει μέρος στη διαμάχη των πρωθυπουργών Ιταλίας και Βουλγαρίας (για το Μεταναστευτικό)...

nnn

Σύμφωνα, λοιπόν, με την αγγλική εφημερία «The Guardian», κάποια στιγμή οι τόνοι ανέβηκαν πολύ και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Κόντε επικαλέστηκε την ιδιότητα του καθηγητή της Νομικής για να διαμαρτυρηθεί για τον τρόπο εργασίας που ακολουθείται στις Συνόδους Κορυφής. «Είμαι καθηγητής Νομικής» φέρεται να είπε ο ιταλός πρωθυπουργός.

nnn

«Κι εγώ ήμουν πυροσβέστης, αλλά αυτός δεν είναι σωστός τρόπος διαπραγμάτευσης» ήταν η απάντηση του βούλγαρου πρωθυπουργού, με τον σουηδό ομόλογό τους Λεβέν να προσθέτει ότι ο ίδιος ήταν οξυγονοκολλητής... εκφράζοντας έτσι και αυτός τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο ο Κόντε προσπαθούσε να στηρίξει τα επιχειρήματά του.

Οταν η Φώφη εξοργίζεται

Η οργή της Φώφης Γεννηματά για όσα έγιναν στη συνάντηση των Ευρωσοσιαλιστών, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, ήταν έκδηλη και δικαιολογημένη την Πέμπτη. Και το μήνυμα που έστειλε στον Πρωθυπουργό, ότι πρέπει να κοιταχτεί στον... καθρέφτη όταν μιλά για εθνικισμό, είναι ενδεικτικό της πλήρους διάρρηξης των σχέσεων ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ.

nnn

Απ' ό,τι μαθαίνω, ωστόσο, στο Κίνημα Αλλαγής υπάρχουν και φωνές που ασκούν κριτική στην κυρία Γεννηματά. Τονίζουν ότι «φυγομάχησε» καθώς δεν πήγε στους Ευρωσοσιαλιστές φοβούμενη ότι θα δεχθεί έντονες πιέσεις για το Μακεδονικό. «Ετσι,όμως, άφησε ελεύθερο το πεδίο στον κ. Τσίπρα να το παίζει σοσιαλιστής και να επιτίθεται εκ του ασφαλούς στο ΚΙΝΑΛ» λένε. Θα έχει κι άλλα «επεισόδια» στην πορεία, τονίζουν, περιμένοντας τις εξελίξεις με το Ποτάμι και τις αποφάσεις που θα λάβει.

Το στοίχημα με την Κόλλια

Ενα άτυπο... στοίχημα στις Σέρρες κυκλοφορούσε τις τελευταίες ημέρες από στόμα σε στόμα. Θα παραστεί ή όχι στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης η υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης Μαρία Τσαρουχά-Κόλλια; Τελικά όσοι πόνταραν ότι μετά τη συμφωνία των Πρεσπών η κυρία Κόλλια δεν θα τολμούσε να παραστεί κέρδισαν το στοίχημα. Ετσι, στο λεγόμενο «άντρο των Καραμανλήδων» την πλήρωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής που εκπροσώπησε την κυβέρνηση. Ο υπουργός αποδοκιμάστηκε έντονα από τους κατοίκους, που τον περίμεναν με άγριες διαθέσεις. Κάποιοι τον έφτυσαν και οι περισσότεροι άρχισαν να βρίζουν για τη συμφωνία των Πρεσπών. «Προδότες, προδότη, η συντριβή έρχεται, Κουρουμπλή» φώναξαν στον υπουργό Ναυτιλίας, ο οποίος προσπάθησε να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να συνεχίσει την πορεία του. «Προδότη, για 30 αργύρια πουλήσατε τη Μακεδονία». Και καλά, θα πείτε, η κυρία Κόλια είναι μέλος των ΑΝΕΛ, ο Μάρκος Μπόλαρης του ΣΥΡΙΖΑ όμως, που κατάγεται από τις Σέρρες, γιατί δεν παρέστη;

Κυβέρνηση από το... κινητό

Εχεις κινητό στην Εσθονία; Τότε μπορεί να τα κάνεις όλα (πιστοποιητικά, φορολογικές δηλώσεις, διπλώματα, βιογραφικά κ.τ.λ.) με το κινητό σου. Ιδού λοιπόν πώς έγινε και η Εσθονία αυτή τη στιγμή κατέχει τα πρωτεία στον τρόπο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης:«Οταν προσπαθήσαμε στην Εσθονία να αλλάξουμε τον τρόπο διακυβέρνησης, ήταν σαν το ινδικό παραμύθι όπου στο σκοτάδι κάποιος ψάχνει με τα χέρια τι βρίσκεται γύρω του. Ηταν μια νέα πραγματικότητα που έπρεπε να τη σχεδιάσουμε» επεσήμανε ο πρώην εσθονός βουλευτής και ιδρυτής της Ακαδημίας για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Ivar Tallo, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα, πήρε μέρος σε εκδήλωση και είχε συνάντηση με την αρμόδια υπουργό Ολγα Γεροβασίλη.

nnn

«Η τεχνολογία της πληροφορίας», έλεγε ο κ. Tallo, «βασίζεται σε σχεδιασμό και σε διαδραστικότητα των κυβερνητικών υπηρεσιών. Ομως, για να γίνουν αυτά, ήδη από το 1997 εισήχθησαν υπολογιστές στα σχολεία με σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα».

nnn

H Ολγα Γεροβασίλη δήλωσε με τη σειρά της ότι «ο δημοκρατικός έλεγχος των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων παγιώνεται. Πετύχαμε μια ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια στη χρήση των νέων τεχνολογιών. Σήμερα έχουν αναρτηθεί περίπου 7.500 σύνολα δεδομένων στο μητρώο των ανοικτών δεδομένων του Δημοσίου. Βρισκόμαστε πλέον στη 16η θέση στην ΕΕ των 28 έχοντας ανέβει 10 θέσεις από το 2016».

Ο εφιάλτης του Αδωνη

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη στο γραφείο του Αντώνη Σαμαρά στο ισόγειο της Βουλής. Ξαφνικά εισέρχεται στο γραφείο τού πρώην πρωθυπουργού ο Αδωνις Γεωργιάδης (πολύ αγχωμένος) και λέει: «Πρόεδρε, ξέρεις τι έπαθα χθες το βράδυ;». Ο κ. Σαμαράς τον έβλεπε απορημένος και ο Αδωνις συνέχισε: «Είδα ένα όνειρο, αλλά τι όνειρο, εφιάλτης ήταν κανονικός. Είδα, Πρόεδρε, στον ύπνο μου ότι βγήκαν τα χαρτιά και τα ονόματα όσων εμπλέκονται στη Novartis και δεν ήμουν μέσα». Ο κ. Σαμαράς τον κοίταξε σαστισμένος: «Και λοιπόν; Είναι αυτό εφιάλτης;» τον ρώτησε: «Και βεβαίως είναι, για φαντάσου, τόσα που πέρασα, να μη με έχουν στους καταλόγους». Η συζήτηση έκλεισε εκεί, γιατί ο πρώην πρωθυπουργός έκλεισε την πόρτα του γραφείου του και δεν ακούστηκε τι του απάντησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου