Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Σφοδρές αντιδράσεις από βουλευτές και κόμματα

Πολλά ερωτηματικά από την πρόταση Κατσίκη για ανταλλαγή ελλήνων και τούρκων στρατιωτικών


Πολλά ερωτηματικά από την πρόταση Κατσίκη για ανταλλαγή ελλήνων και τούρκων στρατιωτικών
Κοινή χρήση2
εκτύπωση  


Πολλά ερωτηματικά αλλά και σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η δήλωση του βουλευτή των ΑΝΕΛ και του κυβερνητικού συνασπισμού, Κώστα Κατσίκη, νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης, να γίνει δηλαδή ανταλλαγή των δύο ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν φυλακισμένοι στην Αδριανούπολη, με τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς που βρίσκονται εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο στην Ελλάδα.

Την άποψη αυτή μάλιστα την διατύπωσε την ώρα που νέο μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος κατά την επίσκεψή του στο αρχηγείο του στόλου στην Σαλαμίνα και ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων είχαν διατάξει από τα ξημερώματα της Τετάρτης έκτακτη άσκηση ετοιμότητας των Ειδικών Δυνάμεων στα Δωδεκάννησα.

Τα ερωτηματικά αυτά αυξάνονται αν συνδυάσει κανείς την άποψη που διατύπωσε ο κ. Κατσίκης, με τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας Tαγίπ Ερντογάν μετά την Σύνοδο της Βάρνας με την ΕΕ, όπου για πρώτη φορά συνέδεσε το ζήτημα της κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών στην Αδριανούπολη με τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς που διέφυγαν από την Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016.

Πολλοί πλέον διερωτώνται αν οι δηλώσεις Κατσίκη είναι προάγγελος μιας αλλαγής στις σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για μια ανταλλαγή, εκτιμώντας τις αντιδράσεις των κομμάτων και της κοινής γνώμης, ώστε να επιστρέψουν οι δύο έλληνες στρατιωτικοί στα σπίτια τους πριν το Πάσχα και να λυθεί το θέμα των οκτώ τούρκων στρατιωτικών που έχει δημιουργήσει μείζον πρόβλημα στις σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας.

Να σημειωθεί επίσης ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας είχε αφήσει να εννοηθεί σε δηλώσεις του τον Ιανουάριο του 2017 ότι ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί στον ίδιον την επιστροφή των πραξικοπηματιών αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Είχε μάλιστα δηλώσει τα εξής: «Η Ελλάδα δεν επιστρέφει τους 8 προδότες που βρήκαν καταφύγιο εκεί. Το πρώτο βράδυ (μετά το πραξικόπημα) τηλεφώνησα στον ίδιον. Μου είπε ότι το ζήτημα θα διευθετηθεί εντός 15-20 ημερών».


Οι αντιδράσεις από βουλευτές των ΑΝΕΛ


«Είναι προσωπική η άποψη του κ. Κατσίκη. Πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τις οικογένειες των δύο στρατιωτικών, που είναι σαν να τους λέει ότι τα παιδιά τους είναι προϊόν ανταλλαγής... Δεν είναι προϊόν ανταλλαγής οι δύο έλληνες στρατιώτες που κρατούνται παράνομα από το καθεστώς», ήταν η δήλωση - αντίδραση του αντιπροέδρου τη Βουλής και βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου.

Από την πλευρά του ο έτερος βουλευτής των ΑΝΕΛ, Γιώργος Λαζαρίδης, σημειώσει: «Δεν μπορεί να σταθεί ζήτημα ανταλλαγής. Ήταν μια προσωπική άποψη αυτή που διατυπώθηκε. Ο καθένας από εμάς κρίνεται από τον κόσμο που τον ακούει».


Τι απαντά ο Κ. Κατσίκης


«Αναφέρθηκα σε ένα υποθετικό και μόνο σενάριο, βάσει του οποίου αναρωτήθηκα εάν θα μπορούσαμε υπό την προϋπόθεση ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα με τη δικαιοσύνη να εξετάσουμε το ενδεχόμενο ανταλλαγής, εφόσον έχει περισσότερα οφέλη από ό,τι κόστος για τη χώρα» απάντησε ο Κ. Κατσίκης.

Και πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση, σέβομαι τη Δικαιοσύνη και εκφράζω προσωπική άποψη, ούτε του προέδρου μου, ούτε του κόμματός μου».


Κατσίκης: Να ανταλλάξουμε Έλληνες με Τούρκους παρακάμπτοντας τη Δικαιοσύνη


Να βρεθεί τρόπος ώστε να παρακαμφθεί η δικαιοσύνη, και η Αθήνα να ανταλλάξει τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς με τους δύο έλληνες που η Άγκυρα κρατάει φυλακισμένους στην Αδριανούπολη, πρότεινε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, μιλώντας στον ΣΚΑΙ εκτίμησε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας αποστέλλει μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση για ανταλλαγή, προτρέποντας ουσιαστικά την Αθήνα να δεχθεί να ενδώσει σε αυτό, αγνοώντας τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης και τη διάκριση των εξουσιών.

«Από τη μια λέμε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε παρέμβαση στην ελληνική δικαιοσύνη, από την άλλη δεν ξέρω αν θα μπορούσαμε να παρακάμψουμε και οι δυο χώρες την ελληνική δικαιοσύνη και να βρούμε συμφωνία ανταλλαγής» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Αν αποφασίσουν οι ηγεσίες των δυο χωρών ότι μπορούν να παρακάμψουν την ελληνική και την τουρκική δικαιοσύνη και να προβούν σε μια τέτοια ανταλλαγή, πιστεύω ότι θα μπορούσε να τελειώσει το θέμα» δήλωσε δε ο κ. Κατσίκης.

Όπως τόνισε, «ο Ερντογάν εμμέσως πλην σαφώς μας έστειλε ένα μήνυμα, το μήνυμα της ανταλλαγής των ελλήνων στρατιωτικών με τους τούρκους... Έτσι το εκλαμβάνω εγώ. Έχει δώσει μήνυμα και στην Αμερική που κρατάει τον αμερικανό πάστορα Μπράνσον και θέλει να τον ανταλλάξει με τον Γκιουλέν... Κάνει πρόταση, χωρίς να είναι σαφέστατος, αφού βγάζει πικρόχολα το θέμα» σχολίασε.

Σύμφωνα με τον βουλευτή των ΑΝΕΛ, τα λεγόμενα του τούρκου προέδρου καταδεικνύουν ότι δεν επείσθη από τα επιχειρήματα των Ευρωπαίων στη Βάρνα για τους δύο Έλληνες. «Είναι ανένδοτος, δεν ακούει τους συμμάχους μας, δικαιώνεται ο Πάνος Καμμένος που χαρακτηρίζει τους συλληφθέντες ομήρους» σημείωσε ο Κώστας Κατσίκης.

Σωρεία αντιδράσεων εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων προκάλεσαν οι δηλώσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Κώστα Κατσίκη, ο οποίος πρότεινε σε συνέντευξη του με αφορμή τις δηλώσεις Ερντογάν, να βρεθεί τρόπος ώστε να παρακαμφθεί η δικαιοσύνη, και η Αθήνα να ανταλλάξει τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς με τους δύο έλληνες που η Άγκυρα κρατάει φυλακισμένους στην Αδριανούπολη,



Οι αντιδράσεις των κομμάτων  



Νέα Δημοκρατία

«Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης παραβλέπει, προφανώς, ότι η Ελλάδα είναι κράτος μέλος της ΕΕ και η διάκριση των εξουσιών, θεμελιώδης Αρχή που προβλέπεται από το Σύνταγμα» σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, με αφορμή τις δηλώσεις Κατσίκη για ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους.

«Δεν μας εκπλήσσουν αυτές οι απόψεις, που αποτυπώνουν τις γενικότερες αντιλήψεις της κυβέρνησης. Τέτοιου είδους προσεγγίσεις εκθέτουν διεθνώς την Ελλάδα, πιστοποιούν ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει το κύρος και τη σοβαρότητα για να διαχειριστεί την υπόθεση των κρατούμενων Ελλήνων στρατιωτικών και υπονομεύουν το Κράτος Δικαίου» προσθέτει η ΝΔ.

ΚΚΕ
«Η προσπάθεια να συσχετιστεί η υπόθεση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, με αυτή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία και πρέπει άμεσα να απελευθερωθούν, πέρα από επικίνδυνη, στρώνει το έδαφος για να αναβαθμιστούν οι επιδιώξεις της κυβέρνησης Ερντογάν σχετικά με το θέμα. Αν δεν λειτουργεί ως "λαγός"....» επισημαίνει σε σχόλιό του το ΚΚΕ για τις δηλώσεις Κατσίκη.

ΠαΣοΚ

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, σχολίασε επίσης αιχμηρά τη δήλωση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, σημειώνοντας: «Αδιανόητη και απαράδεκτη τη σπουδή του βουλευτή των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ να παίξει το παιχνίδι του Ερντογάν. Συμφωνεί, άραγε, η κυβέρνηση με τις θέσεις του κ. Κατσίκη; Οφείλει να τοποθετηθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου