Μπορεί η κυβέρνηση να εμφανίζεται… χαλαρή σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της διαδικασίας «βάφτισης» της ΠΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία, όμως, δεν είναι έτσι ακριβώς η κατάσταση.
Η αγωνία που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πώς από αυτή την εβδομάδα θα περάσει επικοινωνιακά το νέο όνομα, πώς οι γείτονες θα τηρήσουν στο ακέραιο τη συμφωνία και ποια θα είναι τα «παρατράγουδα» που ενδεχομένως θα δημιουργηθούν. Στην κυβέρνηση φοβούνται ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας δεν σημαίνει ότι θα φύγει και από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Αλλωστε και η αντιπολίτευση δεν σκοπεύει να το αφήσει στην άκρη, εξ’ ου και οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη σε νομούς της Μακεδονίας.
Κυβερνητικοί κύκλοι φοβούνται ότι η Βόρεια Μακεδονία θα είναι το βασικό ζήτημα που θα απασχολήσει την κοινή γνώμη στην προεκλογική περίοδο και θα διαμορφώσει τις κινήσεις των κομμάτων.
Και αυτό παρά την προσπάθεια που θα γίνει να αλλάξει η ατζέντα με μέτρα φιλολαϊκά και με την υπόθεση της Novartis. Ο φόβος του Μαξίμου είναι ότι το Μακεδονικό θα επηρεάζει την κοινή γνώμη και θα αντικατοπτρίζεται αυτό και στις δημοσκοπήσεις.

Μέτρηση – κόλαφος

Σύμφωνα με την τελευταία που δημοσίευσε η εφημερίδα «Μακεδονία», σε πλήρη κατάρρευση έχει οδηγηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βόρεια Ελλάδα. Η έρευνα «to the point» διεξήχθη στην Κεντρικής Μακεδονία και δείχνει ότι δεν καρποφωρούν οι προσπάθειες αναστροφής του κλίματος, ενώ η κυριαρχία της ΝΔ είναι ξεκάθαρη, καθώς η διαφορά στην πρόθεση ψήφου αγγίζει τις 20 μονάδες.
Στο ερώτημα, εάν είχαμε την ερχόμενη Κυριακή βουλευτικές εκλογές, εσείς ποιο κόμμα θα επιλέγατε να ψηφίζατε, οι πολίτες απάντησαν:
ΝΔ 36.4%
ΣΥΡΙΖΑ 16.4%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 8%
ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 5,3%
ΚΚΕ 5%
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 2.8%
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 1.0%
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ 1.0%
ΑΛΛΟ 1,7%
ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 17,2%
ΑΚΥΡΟ / ΛΕΥΚΟ 3,5%
ΔΑ 1,4%
Είναι φανερό ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει κάνει ζημιά στην κυβέρνηση και θα συνεχίσει να κάνει όσο η ένταση παραμένει αλλά και η αγωνία για το πώς θα γίνει η εφαρμογή της στο εσωτερικό της χώρας. Ηδη ο Κ. Μητσοτάκης προέβλεψε ότι σε λίγο καιρό θα ξεχαστεί το Βόρεια και θα μείνει σκέτο Μακεδονία ενώ ο Β. Βενιζέλος έκανε λόγο για προβληματική διαδικασία και πολλές γκρίζες ζώνες.

Υποχρεωτικά «Βόρεια Μακεδονία»

Εν τω μεταξύ, αύριο Δευτέρα θα αποσταλεί από την Αθήνα στα Σκόπια η ρηματική διακοίνωση που θα ενημερώνει πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία τόσο της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, όσο και του πρωτοκόλλου ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, με την οποία ξεκινούν και οι υποχρεώσεις της, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διαβεβαίωσε, μάλιστα, πως από την ερχόμενη εβδομάδα είναι υποχρεωτική η χρήση της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία».
«Είναι ρητή και ξεκάθαρη η συμφωνία των Πρεσπών επ’ αυτού. Σε όλα τα διεθνή φόρα, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, στις διμερείς σχέσεις, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, π.χ. σε όλα τα νέα έγγραφα, θα αναφέρεται η γειτονική χώρα με τη νέα συνταγματική ονομασία» εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Ο κ. Κατρούγκαλος ερωτηθείς για τα επόμενα βήματα, μετά την κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης της βόρειας γείτονας στο ΝΑΤΟ και το πότε θα στείλει η Αθήνα τη ρηματική διακοίνωση, καθώς και έως πότε αναμένεται η γειτονική χώρα να ενημερώσει τον ΟΗΕ και τους άλλους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και τα κράτη για τη νέα συνταγματική της ονομασία βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ απάντησε: «Τη Δευτέρα θα αποσταλεί η ρηματική διακοίνωση που θα ενημερώνει για την κύρωση της συμφωνίας και στη συνέχεια η Βόρεια Μακεδονία θα ενημερώσει τον ΟΗΕ, αλλά και όλα τα κράτη-μέλη που την είχαν αναγνωρίσει με τη συνταγματική της ονομασία, ούτως ώστε στο εξής η αναγνώριση να γίνεται με τη νέα συνταγματική της ονομασία. Και φυσικά από τη Δευτέρα ξεκινούν και οι υποχρεώσεις της, να αλλάξει στο εσωτερικό της τις ονομασίες των δρόμων, των κτιρίων, των εγγράφων που έχουν το παλιό όνομα, όπως έχει συμφωνηθεί.
«Άρα, από την ερχόμενη εβδομάδα είναι υποχρεωτικό για τη γείτονα χώρα να χρησιμοποιεί μόνο τη νέα της ονομασία Βόρεια Μακεδονία;»
Βέβαια. Είναι ρητή και ξεκάθαρη η συμφωνία των Πρεσπών επ’ αυτού. Σε όλα τα διεθνή φόρα, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, στις διμερείς σχέσεις αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, π.χ. σε όλα τα νέα έγγραφα, θα αναφέρεται η γειτονική χώρα με τη νέα συνταγματική ονομασία. Και ανάλογα θα γίνει και ένας συστηματικός προγραμματισμός από την πλευρά τους, για την πλήρη αντικατάσταση του παλιού με το νέο όνομα στα ήδη υφιστάμενα έγγραφα και εκεί όπου χρειάζονται επιπλέον ειδικές υλικές ενέργειες, όπως π.χ. στην ονομοτοδοσία των δρόμων κ.λπ.