Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Εφυγε από τη ζωή η Νίκη Γουλανδρή

Υπήρξε συνιδρύτρια με τον σύζυγό της Άγγελο Γουλανδρή του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας – Η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη στην Ιερά Μητρόπολη Κηφισιάς
ΤοΒΗΜΑ Team
Εφυγε από τη ζωή η Νίκη Γουλανδρή | tovima.gr
Έφυγε από τη ζωή η πρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Νίκη Γουλανδρή. Πολυσχιδής προσωπικότητα, η Νίκη Γουλανδρή υπήρξε
συνιδρύτρια του Μουσείου, το 1964, ως κέντρου έρευνας και εκπαίδευσης, με τον σύζυγο της, Άγγελο Γουλανδρή, αφήνοντας το δικό της ιδιαίτερο αποτύπωμα στον κόσμο του Περιβάλλοντος. Υπήρξε πρωτοπόρος στον τομέα της προστασίας της Φύσης, αφιερώνοντας όλο της το «είναι», καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου της στο έργο αυτό, και δη σε εποχές κατά τις οποίες οι σημερινοί κίνδυνοι δεν είχαν κάνει ακόμη την εμφάνισή τους.
Η Νίκη Γουλανδρή ήταν σπουδαία βοτανική ζωγράφος, αποτυπώνοντας στα έργα της περισσότερα από 800 φυτά της ελληνικής φύσης. Σε μία από τις πολλές διακρίσεις της, το 1991, είχε εκλεγεί Γυναίκα της Ευρώπης από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα.
Διέθετε ευρύτατη μόρφωση, με βασικές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης, στην Πολιτειολογία και στη Φιλοσοφία, με τους φιλοσόφους Horkheimer και Adorno.
Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την Τρίτη, 12 Φεβρουαρίουστις 12.00 από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου, στην Κηφισιά.
Οι μεγάλοι σταθμοί του βίου της:
1964 : Με τον σύζυγό της Άγγελο Γουλανδρή, ίδρυσαν το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Το Μουσείο αποτελεί σήμερα σημαντικό κέντρο οικολογικής έρευνας και εκπαίδευσης.
1974-1975 : Υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών στην κυβέρνηση Καραμανλή με ιδιαίτερη αποστολή την μέριμνα των 200.000 προσφύγων της Κύπρου.
1975-1981 : Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης.
1989-1991 : Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.
1980- 2002 : Πρόεδρος του Σωματείου «Σώστε τα Παιδιά».
1992- 1995 : Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Ερευνών Διεθνούς Ανάπτυξης (IDCR) του Καναδά.
1992 : Μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπίας στη Συνδιάσκεψη του Ρίο.
1993- 96 : Μέλος της 12μελούς Διεθνούς Επιτροπής για τον Πολιτισμό και την Ανάπτυξη, υπό την Προεδρία του κ. Perez de Cuellar.
Μία εκτεταμένη παρουσίαση του έργου της Επιτροπής εκδόθηκε με τον τίτλο “Our Creative Diversity” (1996) και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.
1996 : Πρόεδρος του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
2003 : Μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Διάσκεψης του Johannesburg
Το έργο της είχε αναγνωρισθεί πολλαπλώς:

– Τιμητική διάκριση της Ακαδημίας Αθηνών.
– Μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας του Λινναίου.
– Μέλος του τιμητικού καταλόγου των Ηνωμένων Εθνών «Global 500»
– Εξελέγη Γυναίκα της Ευρώπης 1991 από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα
– Επίτιμος διδάκτωρ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, του Τμήματος Γεωπονίας, και του Τμήματος Βιολογίας.
– Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης, του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και του Τμήματος Ειδικής Αγωγής.
– Επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Uppsala.
– Αντεπιστέλλον μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών.
– Μέλος της Academia Europea.
– Παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα από την Ελληνική Πολιτεία.
– Παράσημο της «Legion d’ Honneur» (officier).
– Παράσημο Τιμής, Σταυρός Α΄ Τάξεως του Τάγματος της Αξίας από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου