Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Το πρώτο κεράκι του Τσίπρα




Το πρώτο κεράκι του Τσίπρα | tovima.gr
Αυτή τη φορά στην Κωνσταντινούπολη ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε τα
θρησκευτικά του καθήκοντα σαν… καλός χριστιανός, παρότι άθεος και άθρησκος, όπως δηλώνει. Και κεράκι άναψε στην Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας (όπως άναψε και η σύντροφός του Περιστέρα – Μπέτυ – Μπαζιάνα), και μετείχε στην πατριαρχική προσευχή πριν από το γεύμα μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, και τη Θεία Λειτουργία παρακολούθησε καθήμενος (τιμητικά) στα δεξιά του Πατριάρχη (φωτογραφία). Απλώς σημειώνω ότι ο κ. Τσίπρας σιγά- σιγά μετέχει πλέον ως Πρωθυπουργός στα θρησκευτικά ήθη και έθιμα των Ελλήνων. Δεν είναι μόνο ότι στα Θεοφάνια φίλησε για πρώτη φορά τον σταυρό. Είναι και οι επισκέψεις του στον Πανάγιο Τάφο, οι συχνές συναντήσεις του με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, η επίσκεψή του στο Αγιον Ορος (και η «συνάντησή» του με την Πλατυτέρα των Ουρανών), η υποδοχή που έκανε στο Μέγαρο Μαξίμου σε αγιορείτες μοναχούς και, τέλος, είναι ο μοναδικός Πρωθυπουργός που έχει συναντήσει τον Πάπα δύο φορές.
nnn
Το ζεύγος Τσίπρα και Μπαζιάνα έμεινε εντυπωσιασμένο από το ψηφιδωτό του Χριστού στην Αγια-Σοφιά, καθώς μάλιστα άκουσαν τον πιο στενό συνεργάτη του Ερντογάν (που τους ξεναγούσε) να το χαρακτηρίζει ως «κορυφαία έκφραση της πνευματικότητας της Ορθοδοξίας». Το να ακούς τέτοιον χαρακτηρισμό από Τούρκο, και μάλιστα τον πιο στενό συνεργάτη του τούρκου προέδρου, δεν είναι και λίγο.
Τα μανικετόκουμπα της Ορθοδοξίας
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ήταν προσεκτικός στα δώρα που μοίρασε στο πρωθυπουργικό ζεύγος και στα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας. Αυτή τη φορά δεν δώρισε εικόνες,  σταυρουδάκια ή κομποσκοίνια. Στον κ. Τσίπρα έδωσε έναν ασημένιο δίσκο, στην κυρία Μπαζιάνα ένα προσωπικό δώρο και στα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας μανικετόκουμπα με το σήμα του Πατριαρχείου. Και κάτι ακόμα: Το γεύμα στη Θεολογική Σχολής Χάλκης (λαβράκια ψητά) το πρόσφερε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Λαδάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου