Το Μαξίμου αποκρούει τα περί διχαστικού λόγου από πλευράς Τσίπρα κατά τη διάρκεια της προχθεσινής ομιλίας του στο Στρασβούργο.
Σε αντιδιαστολή με τον κυβερνητικό εταίρο Π. Καμμένο, που μόλις προχθές σκιαγράφησε ως απώτερο χρονικό όριο των εκλογών τον ερχόμενο Μάιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος,
σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, εμφανίστηκε βέβαιος πως η συμφωνία των Πρεσπών, όταν αυτή έρθει στην ελληνική Βουλή, «θα περάσει». Συγκεκριμένα, μιλώντας στον Real FM, σημείωσε πως υπάρχει μια «ασφαλής πλειοψηφία» βουλευτών που θα στηρίξει τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, κάτι που, όπως είπε, προκύπτει από τις «μετρήσεις» των πολιτικών τοποθετήσεων των βουλευτών – αποστροφή που αποκαλύπτει πως στο Μαξίμου έχουν καταγράψει τις ψήφους και δεν σκοπεύουν να κλωτσήσουν «το τενεκεδάκι παρακάτω».
Η αποστροφή του κ. Τζανακόπουλου ερμηνεύει και τις κατά καιρούς δηλώσεις από κυβερνητικά χείλη, πως στόχος, όσον αφορά το Σκοπιανό, είναι η «πλειοψηφία βουλευτών» και όχι απαραίτητα το «άθροισμα κομμάτων». Ως εκ τούτου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντιπαρήλθε, στην παρούσα τουλάχιστον φάση, την «προεκλογική» συζήτηση σε άμεση συνάρτηση με το Σκοπιανό, παραπέμποντας και στην πρωθυπουργική δήλωση πως κεντρικός σχεδιασμός είναι «η εξάντληση της τετραετίας».
Παράλληλα, αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα των συντάξεων, περιέγραψε αρχικά τη «θεμελιώδη διαφορά» της συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα σε σχέση με το παρελθόν, λέγοντας πως, παλαιότερα, τέτοιες συναντήσεις έπρεπε να καταλήξουν σε συγκεκριμένη συμφωνία, κάτι που πλέον δεν υφίσταται. Στο διά ταύτα, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως οι κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης «θα εξηγήσουν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι δεν υπάρχει κανένας δημοσιονομικός λόγος για να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο των περικοπών» και θα γίνει ανταλλαγή απόψεων με στόχο το αίτημα να προωθηθεί στα «ανώτερα κλιμάκια των θεσμών».
Την ίδια ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου αποκρούουν τα περί διχαστικού λόγου από πλευράς πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Στρασβούργο, παραπέμποντας στο πρώτο μέρος που ήταν δομημένο «πάνω στο ευρωπαϊκό αφήγημά του» και όχι στο εσωτερικό. Χαρακτηριστικό είναι πως ο κ. Τζανακόπουλος περιέγραψε τη διαμάχη του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο του ΕΛΚ ως μια στάση άμυνας ύστερα από επίθεση. Στο Μαξίμου ωστόσο δεν αρνούνται πως η ομιλία Τσίπρα μπορεί να είχε επίκεντρο την Ευρώπη, αλλά εξ αντανακλάσεως είχε το βλέμμα και στο εσωτερικό και τη διαρκή προσπάθεια συγκρότησης ενός «προοδευτικού μετώπου», μέσω άσκησης πιέσεων στο ΚΙΝΑΛ.
Και ενώ η συζήτηση περί σοσιαλδημοκρατίας αποτελεί βασικό πυλώνα του αφηγήματος, εντός και εκτός Ελλάδος για το Μαξίμου, στον ΣΥΡΙΖΑ... ισορροπούν το εκκρεμές. Η συνάντηση κλιμακίου του κόμματος, με επικεφαλής τον κ. Σκουρλέτη, με αντιπροσωπεία της γερμανικής Αριστεράς, του Die Linke στην Κουμουνδούρου, αποδεικνύει του λόγου το ασφαλές. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η αντιπροσωπεία της γερμανικής Αριστεράς εξέφρασε την πολιτική στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ και στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ αντηλλάγησαν και απόψεις για τις δυσκολίες της «κυβερνώσας Αριστεράς» σε περιβάλλον δημοσιονομικής λιτότητας.
Πυρά από «53+» στη στρατηγική ΣΥΡΙΖΑ
«Προειδοποιητικές βολές» στην εν εξελίξει συζήτηση περί «προοδευτικού μετώπου» έριξε με παρέμβασή της η ομάδα των «53+», βάζοντας «φρένο» στη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε νέο... ΠΑΣΟΚ. Με κείμενο που δημοσιεύθηκε, ως είθισται, στην ιστοσελίδα commonality.gr, η οποία παραδοσιακά απηχεί τις απόψεις της ισχυρής αριστερής τάσης του κόμματος, τρία στελέχη του Πολιτικού Γραφείου, διαμηνύουν πως η επιχείρηση μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε πολιτικό απόγονο του κόμματος του Ανδρέα Παπανδρέου «δεν πρόκειται να συμβεί». Η σχετική παρέμβαση, που φέρει την υπογραφή τριών στελεχών της Π.Γ. (Κ. Κνήτου, Π. Λάμπρου και Μ. Υδραίος), ανοίγει ουσιαστικά, παράλληλα με το «προοδευτικό τόξο» που ευαγγελίζεται το Μαξίμου, έναν «εσωκομματικό διάλογο» για το πού οδεύει το κόμμα και ποιο είναι το ιδεολογικό του στίγμα, κατακεραυνώνοντας το «παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ», που σύμφωνα με τους συντάκτες του κειμένου, χαρακτηριζόταν από «τον έντονο αρχηγισμό του» που «έθεσε τελικά το κόμμα σε ρόλο ντουντούκας», φράση που προδιαθέτει πως κάτι τέτοιο δεν θα επαναληφθεί και η αριστερή πτέρυγα δεν θα περιοριστεί σε ρόλο παθητικού παρατηρητή των εξελίξεων. Παράλληλα, τραβώντας σαφείς ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές, κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου για εθνικισμό, όπως αποτυπώθηκε στην οριζόντια λογική του «βυθίσατε το “Χόρα”» και του εμπάργκο στη ΠΓΔΜ. Εν κατακλείδι, με την παρέμβαση, ζητείται η «επιστροφή στην κανονικότητα», δηλαδή στις ιδεολογικές και κινηματικές ρίζες του ΣΥΡΙΖΑ, «αφήνοντας την 3η Σεπτεμβρίου στους φυσικούς κληρονόμους του».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου