Οταν υπεγράφη το μνημόνιο μεταξύ των δύο μερών, υπήρχε ήδη ο κλειστός καταυλισμός των προσφύγων στην Αμυγδαλέζα.
Ο Δήμος Αχαρνών έχει ξεκινήσει διαδικασία έξωσης της Ελληνικής Αστυνομίας από το οικόπεδο της Αμυγδαλέζας (πρόκειται για το δυτικό τμήμα ενός μεγαλύτερου οικοπέδου). Το συμπέρασμα αυτό
προκύπτει από έγγραφα που βρίσκονται στην κατοχή της «Κ», αλλά και δηλώσεις που έκανε στο δελτίο του ΣΚΑΪ χθες το βράδυ ο δήμαρχος Αχαρνών, Γιάννης Κασσαβός. Η εκκρεμότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι παλιά.Το 1991 εξεδόθη αμετάκλητη απόφαση του Εφετείου Αθηνών (849/1991) με την οποία διατασσόταν η απονομή της νομής και της κατοχής του οικοπέδου στον Δήμο Αχαρνών – 363 από τα 52.000 στρέμματα, όπου μεταξύ των άλλων στεγάζονται η Σχολή της Αστυνομίας και ο χώρος κράτησης των παράτυπων μεταναστών. Μέχρι το 2013 το ελληνικό Δημόσιο δεν είχε αντιδράσει, οπότε ο δήμος αποφάσισε να διεκδικήσει το περιουσιακό στοιχείο του με αγωγή.
Η αγωγή άρχισε να εξετάζεται τον Σεπτέμβριο του 2014, αλλά η εξέτασή της διεκόπη ενόψει της συμφωνίας των δύο πλευρών να βρουν μια συμβιβαστική λύση.
Επειτα από τις σχετικές διαβουλεύσεις, συντάχθηκε μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο υπεγράφη τον Ιανουάριο του 2015 από τον τότε αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγο Δημήτρη Τσακνάκη, και τον δήμαρχο Αχαρνών, Γιάννη Κασσαβό.
Η συμφωνία ήταν ότι θα καταβάλλονται από την αστυνομία στον δήμο 550.000 ευρώ τον χρόνο, σε 4 δόσεις ετησίως και για 15 χρόνια. Ο δήμαρχος Γιάννης Κασσαβός είπε στον ΣΚΑΪ, σχολιάζοντας τα έγγραφα, ότι αυτό το ποσό «ουδέποτε πληρώθηκε».
«Ηταν η πρώτη φορά που πήραμε αντισταθμιστικό για τον Δήμο Μενιδίου», είπε ο κ. Κασσαβός. Να σημειωθεί ότι η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είχε ζητήσει από τον Δήμο Αχαρνών να θέσει το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο, πράγμα που φαίνεται ότι έγινε, καθώς από τα πρακτικά της σχετικής συνεδρίασης, στις 13 Ιανουαρίου του 2015, προκύπτει ότι η λύση που συμφωνήθηκε έγινε δεκτή με 30 ψήφους υπέρ και 2 κατά από το δημοτικό συμβούλιο.
Οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει ότι το μίσθωμα θα αναπροσαρμόζεται ανά έτος, σύμφωνα με τον μέσο δείκτη τιμών καταναλωτή πλέον δύο ποσοστιαίων μονάδων και σε καμία περίπτωση η αναπροσαρμογή δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 5% ετησίως. Είχαν συμφωνήσει, επιπλέον, ότι «το μισθίον θα χρησιμοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα, δηλαδή για τη στέγαση και λειτουργία της Σχολής Αστυνομίας, απαγορευμένης κάθε αλλαγής χρήσης αυτού». Παρ’ όλα αυτά, όταν υπογράφηκε το μνημόνιο μεταξύ των δύο μερών, υπήρχε ήδη ο κλειστός καταυλισμός των προσφύγων στην Αμυγδαλέζα, μέσα στον χώρο της Σχολής Αστυνομίας, χωρίς αυτό να αποτυπώνεται στα έγγραφα.
Ο δήμαρχος είπε στον γράφοντα χθες ότι ήταν υποχρεωμένος να προβεί σε αυτή την ενέργεια τώρα για να υπερασπισθεί την περιουσία του δήμου. Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αχαρνών έχει παραχωρήσει ατελώς στην Ελληνική Αστυνομία χώρο 63,5 στρεμμάτων για τη φιλοξενία της τεχνικής βάσης της αστυνομίας.
Γνωμάτευση
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η αστυνομία επικαλείται γνωμάτευση της Κτηματικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία, επειδή έχει τη νομή του χώρου του δήμου, δεν χρειάζεται να πληρώνει μίσθιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου