Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2018

Γέφυρες συνεργασίας με ΝΔ χτίζουν στο Ποτάμι


Γέφυρες συνεργασίας με ΝΔ χτίζουν στο Ποτάμι
Ο Σταύρος Θεοδωράκης συζητεί το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ προεκλογικά, υπό την προϋπόθεση ότι το Ποτάμι θα διατηρήσει την αυτονομία του και δεν θα απορροφηθεί
Κοινή χρήση
εκτύπωση  

Πόσο εύκολο είναι για το Ποτάμι να επανασυστηθεί στην κοινωνία και να συγκινήσει τους ψηφοφόρους του φιλελεύθερου-μεταρρυθμιστικού κέντρου που το οδήγησαν στη Βουλή;

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αποχώρησε από το Κίνημα Αλλαγής για να διασώσει το Ποτάμι. Τώρα κινδυνεύει να μείνει χωρίς κόμμα, υπογραμμίζουν οι άσπονδοι φίλοι του.

Το χαμένο έδαφος που έχει να καλύψει είναι μεγάλο. Ωστόσο, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι έχει στη διάθεσή του περισσότερο χρόνο. Ο κ. Θεοδωράκης ήταν από τους πολιτικούς αρχηγούς που, σε αντίθεση με το γενικότερο κλίμα, δεν έβλεπε εκλογές το φθινόπωρο. Μετά τις εξελίξεις του καλοκαιριού και τον ανασχηματισμό θεωρεί ότι ο ορίζοντας για τις κάλπες μάκρυνε ακόμα περισσότερο. Το πιθανότερο είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβρη του 2019, αναφέρει σε συνομιλητές του. Εκτιμά ότι ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να πάρει το ρίσκο μιας ελεγχόμενης ήττας στις ευρωεκλογές. Ομως, το ζητούμενο για τον επικεφαλής του Ποταμιού δεν είναι η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά η δική του. Το πώς θα βρει το σημείο ισορροπίας που θα διασφαλίσει την ενότητα και την κοινοβουλευτική υπόσταση του κόμματός του.  

Το προηγούμενο διάστημα το ερώτημα στο οποίο καλούνταν να απαντήσουν οι βουλευτές και τα στελέχη του Ποταμιού ήταν αν θα συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντικαταστάθηκε με το ερώτημα μέχρι σε ποιο σημείο μπορεί να φτάσει μια προσέγγιση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ακόμα και προεκλογικά. Παρά την εκπεφρασμένη προτίμηση του Σπύρου Δανέλλη και του Μίλτου Κύρκου προς τον ΣΥΡΙΖΑ, η πλειοψηφία της βάσης φέρεται να συντάσσεται με την άποψη που εκφράζουν οι Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς για συνεργασία με τη ΝΔ στη βάση μιας συμφωνίας με την οποία θα γίνουν αποδεκτές βασικές θέσεις του Ποταμιού. Μάλιστα, σενάρια, κατ' άλλους συμφωνίες που έχουν ήδη κλείσει, κάνουν λόγο ακόμα και για συμμετοχή βουλευτών και στελεχών του Ποταμιού στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Σε μια τέτοια περίπτωση το Ποτάμι, επί της ουσίας, θα απορροφηθεί από τη ΝΔ.

Η Σεβαστουπόλεως απορρίπτει τα σενάρια αυτά. Ωστόσο, στενοί συνεργάτες του Σταύρου Θεοδωράκη δεν διαψεύδουν ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού είχε συνομιλίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το περιεχόμενο των οποίων δεν προσδιορίζουν. Επισήμως, στόχος είναι η αυτόνομη παρουσία του Ποταμιού στο πολιτικό σκηνικό. Οπως μάλιστα μεταδίδεται, σε αυτό συμφώνησαν ο Σταύρος Θεοδωράκης με τους βουλευτές στις επαφές που είχαν. Οι διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν θα εκφράζονται με ήπιο τρόπο και χωρίς επιθετική διάθεση. Τα υπόλοιπα θα τεθούν επί τάπητος στο συνέδριο που θα αποφασίσει. Εκεί είναι πολύ πιθανό κάποιοι δρόμοι να χωρίσουν.
 
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, σύμφωνα με συνομιλητές του, θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηττηθεί. Και ότι η χώρα έχει ανάγκη από φιλελεύθερες λύσεις τις οποίες δεν μπορεί να προσφέρει ο Αλέξης Τσίπρας. Ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης έγινε δεκτός με ένα δελτίο Τύπου με τίτλο «Κυβέρνηση-κουρελού» στην οποία υπογραμμιζόταν: «Η χώρα δεν θα πάει μπροστά με μια κυβέρνηση παρωχημένης Αριστεράς, ψεκασμένης Ακροδεξιάς, με γαρνιτούρα λαϊκής Δεξιάς και ολίγη από παλιούς υπουργούς του ΠαΣοΚ».

Αυτό είναι και το στίγμα που θα δώσει στη ΔΕΘ ζητώντας μέτωπο των εκσυγχρονιστικών δυνάμεων της χώρας. Η εντύπωση που σχηματίζουν όσοι συζητούν μαζί του είναι ότι ο κ. Θεοδωράκης έχει μια προτίμηση σε κυβέρνηση Μητσοτάκη. Κατά τις ίδιες πηγές, συζητεί και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ προεκλογικά, υπό την προϋπόθεση ότι το Ποτάμι θα διατηρήσει την αυτονομία του και δεν θα απορροφηθεί.  

Παράλληλα, ο κ. Θεοδωράκης, θα κρατήσει αποστάσεις από το συντηρητικό τμήμα της ΝΔ αλλά και από το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Σύμφωνα με τους στενούς του συνεργάτες, το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο είναι αμφίβολης πολιτικής χρησιμότητας αλλά και αποτελεσματικότητας αφού «θυματοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ και συσπειρώνει τη βάση του».
Προς το παρόν, το βάρος δίδεται στη διαδικτυακή καμπάνια που ξεκινά την Τρίτη. Κατά τη διάρκειά της θα προβληθούν 20 ξεχωριστές θέσεις του Ποταμιού που αφορούν την οικονομία, την κοινωνία, τους νέους, τα ατομικά δικαιώματα. Ο στόχος της καμπάνιας είναι διπλός. Να υπενθυμίσει τη θετική παρουσία του Ποταμιού στην πολιτική ζωή.Και να αναδείξει το πλαίσιο των θέσεων που αφορούν το αύριο της Ελλάδας και αποτελούν τη βάση για τις πολιτικές συμφωνίες που θα γίνουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου