Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018

Οι κρυφές κάμερες τους «έβγαλαν» τις κουκούλες


ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ηταν τον περασμένο Φεβρουάριο όταν, υπό την πίεση των καθημερινών επιθέσεων με μολότοφ κατά αστυνομικών γύρω από το Πολυτεχνείο, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του
Πολίτη Νίκος Τόσκας κάλεσε στο γραφείο του τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. ζητώντας τους να πάρουν άμεσα μέτρα για να περιορίσουν τη δράση των κουκουλοφόρων. Το «παρών» σε εκείνη τη σύσκεψη είχαν δώσει ο τέως αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας και οι επικεφαλής της ΓΑΔΑ και της Ασφάλειας. Στις προτάσεις που συζητήθηκαν ήταν η Κρατική Ασφάλεια να εφαρμόσει την εξής τακτική: τη μυστική βιντεοσκόπηση όσων συμμετείχαν και τη μετέπειτα ταυτοποίηση και ποινική δίωξή τους. Παρά το ρίσκο και το αμφίβολο αποτέλεσμα του εγχειρήματος, η πρόταση υιοθετήθηκε και το σχέδιο τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή.
Επτά μήνες έπειτα από εκείνη τη σύσκεψη, η «Κ» αποκαλύπτει τις λεπτομέρειες και τα παραλειπόμενα της επιχείρησης, που οδήγησε στην ταυτοποίηση πέντε νεαρών αναρχικών, ανάμεσα στους οποίους και του φερόμενου ως άτυπου επικεφαλής της πιο δραστήριας ομάδας μπαχαλάκηδων, γνωστού με το ψευδώνυμο «Πάντσο». Ο τελευταίος μάλιστα, αν και βρισκόταν για πολλούς μήνες στο επίκεντρο του αστυνομικού ενδιαφέροντος εξαιτίας της δράσης του στα Εξάρχεια, συνελήφθη τελικά στα μέσα Αυγούστου, όχι για συμμετοχή σε επεισόδια αλλά για την επίθεση με όπλο εις βάρος άλλου νεαρού, μέσα στο σπίτι του, στου Γκύζη. Για την υπόθεση σχηματίστηκε εις βάρος του δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας και με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή οδηγήθηκε στη φυλακή.
Από την επομένη της σύσκεψης στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας έθεσαν το σχέδιο σε εφαρμογή. Κατόπιν συνεννόησης με την εισαγγελία ενεργοποίησαν κρυφές κάμερες κοντά στο κτίριο του ΕΜΠ και κατέγραφαν τις κινήσεις των νεαρών αναρχικών, που μετείχαν στις επιθέσεις με βόμβες μολότοφ κατά διμοιρίας των ΜΑΤ στη συμβολή των οδών Πατησίων και Τοσίτσα. Τι διαπίστωσαν οι αστυνομικοί; Κατά τις νυχτερινές ώρες, το κτίριο του Πολυτεχνείου επισκέπτονταν έως και 100 άτομα, ωστόσο εξ αυτών μια ομάδα που αριθμούσε από 15 έως 30 άτομα συμμετείχε στα επεισόδια. Εμπαιναν στο πανεπιστημιακό ίδρυμα από την πύλη της οδού Στουρνάρη έχοντας ακάλυπτα τα πρόσωπά τους, προμηθεύονταν πυρομαχικά που είχαν κρύψει στους χώρους του ΕΜΠ και στη συνέχεια φορώντας κουκούλες έβγαιναν από την πόρτα της οδού Τοσίτσα και έκαναν επιθέσεις στους αστυνομικούς. Στο τέλος των επεισοδίων έφευγαν από το Πολυτεχνείο, συχνά έχοντας αλλάξει ρούχα, ούτως ώστε να αποφύγουν πιθανή αναγνώρισή τους από τους αστυνομικούς.
Η έρευνα ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο με την ταυτοποίηση πέντε νεαρών αναρχικών, που είχαν πάρει μέρος σε επεισόδια το διάστημα από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Οι τέσσερις ταυτοποιήθηκαν από χαρακτηριστικά ρούχα και σακίδια που φορούσαν και μετέφεραν πριν και στη διάρκεια των επιθέσεων. Η ταυτότητα του πέμπτου, αντίστοιχα, ηλικίας 21 ετών αποκαλύφθηκε όταν το κινητό που χρησιμοποιούσε έπεσε στον πεζόδρομο της οδού Τοσίτσα, στη διάρκεια καταδίωξής του από αστυνομικούς.
Τα πρόσωπα
Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν εις βάρος τους αφορούν τα αδικήματα της κατοχής εκρηκτικών, της φθοράς και της απόπειρας πρόκλησης σωματικών βλαβών. Υποβλήθηκαν προ ημερών στην εισαγγελία. Στους ταυτοποιηθέντες, μεταξύ άλλων, συγκαταλέγονται ένας 23χρονος που είχε κατηγορηθεί για τον εμπρησμό της ελληνικής σημαίας σε επεισόδια έξω από το Πολυτεχνείο τη 17η Νοεμβρίου 2016, μια 15χρονη υπήκοος Ρουμανίας που τα ξημερώματα της 15ης Ιουνίου, μετά την επίθεση στα ΜΑΤ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, είχε συλληφθεί μαζί με 10 ακόμα άτομα σε κάβα στα Εξάρχεια, καθώς και ένας ακόμα νεαρός που είχε συμμετάσχει στον ξυλοδαρμό ενός αστυνομικού της Κρατικής Ασφάλειας πίσω από το κτίριο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ωστόσο, ο πιο «δραστήριος» από τους πέντε είναι ο 27χρονος «Πάντσο». Κατέχει περίοπτη θέση στη λίστα με τους 50 πλέον δραστήριους αναρχικούς, συμμετείχε στην κατάληψη της Πρυτανίας σε ένδειξη αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου, ενώ είχε συλληφθεί στα τέλη Ιουλίου 2017 από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής καθώς εις βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα για συμμετοχή σε εμπρηστικές επιθέσεις στα Εξάρχεια, το 2012. Ως απάντηση σε εκείνη τη σύλληψη και προφυλάκισή του, αναρχικοί είχαν επιτεθεί στο σπίτι του υπουργού Αλέκου Φλαμπουράρη, στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο, ενώ είχαν συγκρουστεί με αστυνομικούς στην προσπάθειά τους να τον απελευθερώσουν στη διάρκεια μεταγωγής του από τη ΓΑΔΑ στο εφετείο.
Ο καβγάς στου Γκύζη και η σύλληψη
Στα μέσα Αυγούστου, ο 27χρονος «Πάντσο» οδηγήθηκε στη φυλακή, όχι για επιθέσεις κατά αστυνομικών αλλά επειδή πυροβόλησε και τραυμάτισε νεαρό μέσα στο σπίτι του, στου Γκύζη. Οι αστυνομικοί έχουν βάσιμες υποψίες ότι αφορμή για τον καβγά μεταξύ των δύο ήταν μια γυναίκα. Το περιστατικό εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα της 9ης Αυγούστου. Ο 27χρονος κατηγορείται ότι μαζί με ένα ακόμα άγνωστο άτομο αιφνιδίασαν το θύμα εισβάλλοντας σπίτι του, ένα μικρό δώμα, τη στιγμή που κοιμόταν. Ο νεαρός που δέχτηκε την επίθεση κατέθεσε ότι οι δράστες τον ξυλοκόπησαν άγρια καθώς και ότι στην προσπάθειά του να αμυνθεί τραυμάτισε με μαχαίρι στο πόδι τον έναν από αυτούς. Δεν τους κατονόμασε καθώς, όπως είπε, ήταν σκοτεινά και δεν διέκρινε τα πρόσωπά τους. Τη στιγμή που εγκατέλειπαν το δώμα, ο ένας από τους δράστες πυροβόλησε τον ένοικο τραυματίζοντάς τον στο σώμα. Το θύμα διακομίσθηκε στον «Ευαγγελισμό» και για την υπόθεσή του ενημερώθηκαν αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας που έσπευσαν στο νοσοκομείο. Λίγη ώρα αργότερα όμως στο ίδιο νοσοκομείο και μάλιστα σε διπλανό θάλαμο μετέβη μαζί με τη σύντροφό του και ο ένας από τους δράστες. Δεν ήταν άλλος από τον 27χρονο «Πάντσο», ο οποίος φοβούμενος να μην αναγνωριστεί είχε κάνει εισαγωγή με ψεύτικο όνομα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου